Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Novaya Gazeta: regimente de ceceni stau în spatele liniilor pentru a-i împiedica pe recruții ruși să dezerteze (exclusivitate RFI România)

tanc_rusia_ucraina.jpg

Tanc rusesc scos din luptă la Izium, regiunea Harkov, Ucraina, septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Gleb Garanich, Reuters via France24

Rușii nu ma îndrăznesc să iasă la proteste deoarece le este frică de tortură. Cu toate acestea, peste 50 de centre de recrutare au fost incendiate de când a început mobilizarea parțială, spune la RFI, Nikita Kondratyev, redactorul șef al Novaya Gazeta Europe. În același timp, recruții sunt prost înarmați și unii trebuie să își cumpere singuri echipamente militare. O revoltă este posibilă în armată, dar recruții nu pot fugi, deoarece în spatele frontului îi așteaptă regimente de ceceni al căror unic scop este să împiedice retragerea și dezertările. Violul ar fi, de asemenea, un instrument de supunere, spune  Nikita Kondratyev.

Nikita Kondratyev: Nu toată lumea a plecat. Opoziția funcționează la firul ierbii în Rusia. Navalny a fost înlăturat și au apărut alte figuri din spate, generația mai tânără. Sunt mișcări feministe puternice zilele acestea. Acum vedem că a apărut o mișcare de partizani. Oamenii dau foc la centrele de recrutare, încearcă să destabilizeze infrastructura feroviară. A fost o surpriză pentru toată lumea că opoziția de la firul ierbii poate face aceste lucruri, să dea foc centrelor de recrutare... Au fost incendiate cu cocktailuri Molotov  mai mult de 50 de centre de recrutare!

 

„Oamenii din Rusia spun destul, de mulți ani, dar nu pot merge mai departe cu protestele deoarece răspunsul de la poliția de stat, de la Serviciile Speciale și Serviciul Secret, ar fi mult mai oribil decât vă puteți imagina.”

 

Reporter: Crezi că este posibil ca oamenii din Rusia să spună ajunge și...

Nikita Kondratyev: Rușii spun ”destul” și ”ajunge” de mai mult de 15 ani, probabil de la începutul erei Putin, de 22 de ani. Ceea ce trebuie să înțelegeți despre Rusia, este că violența polițienească este mult mai gravă decât în orice loc din Europa, fie că vorbim de vestul Europei sau de Europa de Est. Oamenilor le este frică de tortură, de faptul că vor fi electrocutați. Oamenii sunt violați în închisori sau la secțiile de poliție din toată țara. Oamenii din Rusia spun destul de mulți ani, dar nu pot merge mai departe cu protestele deoarece răspunsul de la poliția de stat, de la Serviciile Speciale și Serviciul Secret, ar fi mult mai oribil decât vă puteți imagina.

Probabil ați auzit de cazul Network. În Rusia s-au petrecut mai multe astfel de cazuri... Network este dosarul penal care a implicat mai mulți tineri din regiunea rusească Penza și  din Sankt Petersburg. Nu au făcut nimic rău, erau doar foarte plini de viață. Au fost arestați, condamnați la 18 ani de închisoare, torturați cu electroșocuri și bătuți. Această poveste a șocat Rusia. Toată lumea este gata să își exprime opiniile, vederile și să protesteze, dar tuturor le este frică de tortură.

Reporter: Deci nu e nici o șansă ca strada și protestele să-l înlăture de la putere pe Vladimir Putin...

Nikita Kondratyev: Nuu.... Ai fost vreodată la Moscova?

Reporter: Nu, nu am fost...

Nikita Kondratyev: Sau la Sankt Petersburg la proteste? Sunt pur și simplu prea mulți polițiști în Rusia. Dacă oamenii ies pe străzi, sunt 4 sau 5 polițiști la un protestatar. Cele două tabere sunt disproporționate.

 

„La începutul războiului, (ofițerilor de rang înalt, n.r) le era frică nu cumva acele arme să fie întoarse împotriva lor pe front... adică recruții mobilizați ar fi putut lupta împotriva armatei proprii și nu a ucrainienilor.”

 

Reporter: Am văzut, totuși, că au fost proteste, chiar dacă oamenilor le e frică de tortură. Am văzut proteste când nimeni nu mai credea că vor fi. Crezi că această mobilizare este o greșeală pentru Putin și ar putea însemna începutul sfârșitului lui?

Nikita Kondratyev: Personal, cred că este o imensă greșeală a politicii lui Putin să mobilizeze țara și să trimită pe front oameni obișnuiți. Chiar la începutul războiului, vorbeam cu oameni foarte apropiați de Armată, i-am întrebat de mobilizare, iar ei mi-au spus că nu se putea vorbi despre mobilizare în armata rusă, deoarece ofițerii de grad înalt se temeau să pună arme în mâinile cetățenilor obișnuiți.

La începutul războiului, le era frică nu cumva acele arme să fie întoarse împotriva lor pe front... adică recruții mobilizați ar fi putut lupta împotriva armatei proprii și nu a ucrainienilor. În prezent, nu cred că acest scenariu mai este posibil. Vedem că birourile de recrutare vor să trimită pe front cât mai mulți oameni, dar armata începe să își dea seama că este o greșeală și îi trimite acasă pe cei care sunt, să spunem, instabili din punct de vedere politic sau cu dosare care dovedesc că nu sunt apți de luptă.

Noi nu știm ce oameni trimit pe front, nu știm dacă sunt pregătiți să lupte, nu știm ce cred de mobilizare, deoarece ideologia statului lui Putin este una de război. Piatra de căpătâi a ideologiei lui Vladimir Putin este al Doilea Război Mondial, adică Marele Război pentru Apărarea PatrieiOamenilor li s-a povestit de mult timp despre acest război, în Rusia este un adevărat cult.

Mulți dintre cei care au crescut cu acest mit al luptei pentru apărarea patriei, de fapt așteapă momentul când țara îi va chema la luptă. Ei au fost gata să lupte în toți acești ani. Cred că pentru unii dintre ei, nici nu contează pentru ce se luptă, pentru ei contează ideea de luptă.

Reporter: Deci nu toți vor să fugă. Unii dintre ei vor să se bată și se cred în al Doilea Război Mondial...

Nikita Kondratyev: Eu așa cred. Aceasta este impresia mea... Eu cred că un procent imens din cei trimiși la război, sunt gata să lupte. Obstacolele nu sunt reprezentate de circumstanțele în care se desfășoară acest război, dacă are sau nu justificare. Singura problemă este că armata rusă își tratează proprii soldați ca pe nimic... nu au echipamente, au trebuit să și le cumpere singuri și nu le-a dat nimeni bani pentru asta.

Am văzut kalașnikoave ruginite date recruților... Nu cred că această problemă a dotării și a echipamentelor va fi rezolvată de autorități și este posibil să avem proteste în rândul armatei. Pe de altă parte, există unități speciale de luptă care au ordin să nu lase recruții să părăsească frontul. De exemplu, batalioanele cecene, ei nu luptă ci au sarcina să oprească recruții de la a dezerta.

 

Sunt informații potrivit cărora doi recruți din regiunea Donețk au fost violați de ceceni.”

 

Reporter: Vrei să spui că sunt unități speciale cum Rusia avea în al Doilea Război Mondial pentru a împinge armata în față și a nu permite retragerea?

Nikita Kondratyev: Da, da, stau în spatele lor!

Reporter: Of, doamne!

Nikita Kondratyev: Da, sunt informații potrivit cărora doi recruți din regiunea Donețk au fost violați de ceceni. Aceste informații trebuie verificate și nu vă pot spune cu o certitudine de 100% că sunt adevărate. Eu am vorbit cu mai mulți insurgenți din batalioanele cecene care mi-au povestit despre soldații ceceni care stau în poziție în spatele frontului și îi vânează pe recruții care vor să fugă înapoi...