Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Prim ministra Liz Truss atacă “coaliția anti-creștere economică” în primul ei discurs la o conferință Partidului Conservator de guvernământ

liz_truss.jpg

Liz Truss
Liz Truss a ținut primul său discurs în calitate de lideră în fața conferinței anuale a Partidului Conservator
Sursa imaginii: 
Captură video

Prim ministra Liz Truss și-a reafirmat hotărârea de a merge mai departe cu agenda sa de reducere a impozitelor criticată sever în ultimele două săptămâni. Într-un discurs ținut în fața conferinței Partidului Conservator al cărei lideră este, ea o-a calificat pe criticii ei drept “coaliția anti-creștere economică”.

Aflată sub o presiune publică enormă la mai puțin de o lună în funcție, prim ministra Liz Truss nu a dat semne că este dispusă să dea prea mult înapoi de la planul anunțat luna trecută. Iată câteva spiciuri din discursul ei în fața conferinței anuale a Partidului Conservator:

  • Truss a apărat accentul pus pe reducerea taxelor pentru a genera "creștere, creștere, creștere";
  • Ea a recunoscut, de asemenea, întoarcerea de 180 de grade privind eliminarea ratei de vârf 45% a impozitului pe venit, spunând "am înțeles și am ascultat" și insistând că ea și ministrul ei de finanțe Kwasi Kwarteng "merg în același pas";
  • Prim ministra le-a spus delegaților că restul reducerilor - care afectează taxa de timbru, asigurările naționale și impozitul pe profit - ar ajuta Marea Britanie să iasă din ceea ce ea a descris ca fiind un ciclu de "taxe mari și creștere redusă";
  • De asemenea, Truss a declarat că guvernul trebuie "să se mobilizeze" pentru a face față provocărilor unei noi ere - inclusiv războiul din Ucraina, consecințele pandemiei Covid-19 și o criză economică globală;
  • Truss a atacat ceea ce ea a numit "coaliția împotriva creșterii economice" și a spus că are viziunea necesară pentru a ajuta țara să treacă prin vremuri grele.

Discursul liderei Conservatorilor a fost întrerupt pentru scurt timp de protestatarii Greenpeace - care se opun sprijinului acordat de guvern pentru reluarea fracturării hidraulice.

Truss s-a adresat unei audiențe în cea mai mare parte favorabilă, deși unii dintre parlamentarii Conservatori au criticat public unele propuneri, între care posibila actualizare a beneficiilor sociale la o rată mai mică decât cea a inflației, ajunsă la 10%, cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani.

Planul anunțat de ministrul Kwarteng a stârnit grave turbulențe pe piețele financiare, lira sterlină ajungând la un moment dat la cel mai jos nivel istoric în raport cu dolarul – 1,03, după care a urcat la 1,14 atunci când Truss a făcut întoarcerea cu 180 de grade în legătură cu rata de vârf a impozitului pe venit.

În schimb, ratele dobânzilor la creditele ipotecare au crescut la peste 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, iar impactul politic asupra Partidului Conservator a fost extrem de sever: Partidul Laburist este dat în sondaje la peste 50% în intențiile de vot, în timp ce Conservatorii au scăzut până aproape de 20%.

După 12 ani neîntrerupți la guvernare, Partidul Conservator se află în cea mai severă criză politică. Mulți deputați Conservatori regretă acum că l-au forțat pe Boris Johnson să demisioneze din funcția de lider în luna iulie și cu un nou lider și prim ministru profund impopular s-ar putea ca singura soluție din ieșire din criză să fie alegerile anticipate.