Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președinția Cehiei la Consiliul UE va cere țărilor UE să voteze aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen

ue_ucraina.jpg

Sediul Consiliului Uniunii Europene, Strasbourg (arhivă, 9 mai 2022)
Sursa imaginii: 
Facebook / Council of the European Union

Președinția Cehiei la Consiliul Uniunii Europene depune eforturi pentru adoptarea în luna decembrie a deciziei Consiliului UE privind aderarea României, Bulgariei și a Croației la spațiul Schengen, a anunțat miercuri, în plenul Parlamentului European, Mikuláš Bek, ministrul ceh pentru afaceri europene și reprezentantul președinției în exercițiu a Consiliului.

“Președinția consideră că finalizarea în așteptare a extinderii spațiului Schengen este un element cheie care lipsește, deoarece, după cum bine știți, Bulgaria și România au îndeplinit condițiile necesare pentru ca Consiliul să poată discuta despre ridicarea controalelor la frontierele interne. În acest context, președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen. Mai concret, președinția depune eforturi în vederea adoptării în unanimitate a deciziei necesare a Consiliului în cadrul reuniunii din luna decembrie”, a declarat ministrul ceh de Externe Mikulas Bek.

În acest sens, oficialul ceh a subliniat că președinția cehă se angajează în discuții cu statele membre pentru a pregăti terenul pentru o discuție de fond privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România.

El a precizat că președinția cehă a facilitat vizitele experților Comisiei Europene în Bulgaria și România săptămâna viitoare, care vor verifica punerea în aplicare a elementelor fundamentale ale Schengen sunt esențiale, potrivit caleaeuropeana.ro.

“În paralel, Președinția sprijină pe deplin Președinția sprijină pe deplin aderarea deplină a Croației la Schengen. Avem încredere că Parlamentul European va emite avizul său în acest sens în timp util. (…) Finalizarea extinderii Schengen ar constitui o altă etapă importantă în funcționarea spațiului Schengen”, a conchis Mikuláš Bek.

Parlamentul European dezbate miercuri, la inițiativa Grupului Socialiștilor și Democraților Europeni, tema aderării Bulgariei și a României la spațiul Schengen, dezbatere ce va fi urmată de adoptarea unei rezoluții la următoarea sesiune plenară.

Parlamentul European nu are nici o putere în procesul de aderare a unui stat membru la Schengen, dar rezoluțiile sale au rolul de declarații politice prin care eurodeputații pot intensifica presiunile adresa Consiliului UE, instituția abilitată să decidă asupra extinderii spațiului de liberă circulație.