Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Negrescu (PSD): România, șansă reală să intre în Schengen. Probabil, va fi o aderare în două etape

Victor Negrescu renegociere PNRR accelerata.jpg

Victor Negrescu: Guvernul va face reformele din PNRR
Victor Negrescu: Guvernul va face reformele din PNRR
Sursa imaginii: 
Facebook/Victor Negrescu

România are o șansă reală să intre în Spațiul Schengen, iar aderarea ar putea avea loc în două etape: de la 1 ianuarie, pe cale rutieră și maritimă și din martie, pe cale aeriană, declară la RFI eurodeputatul PSD Victor Negrescu. Eurodeputații români au cerut miercuri într-o dezbatere din Parlamentul European primirea cât mai rapidă a României în spațiul de liberă circulație. O decizie în acest sens ar putea fi luată în luna decembrie.

Victor Negrescu spune că ”România are o șansă reală să intre în Spațiul Schengen și un vot în luna decembrie la Consiliul Justiție și Afaceri Interne este foarte probabil. Este o oportunitate pe care țara noastră nu o poate rata și pe care trebuie să o fructificăm, fiind extrem de prezenți în dezbaterea europeană și arătând cu argumente de ce România trebuie să intre în Spațiul Schengen. Nu este simplu, sunt în continuare câteva lucruri care trebuie să fie realizate. Avem o evaluare a Comisiei Europene în ceea ce înseamnă protecția frontierelor ce urmează a fi realizată săptămâna viitoare, urmează din nou discuții la nivel politic cu partenerii europeni, pentru a-i convinge în a avea unanimitate în Consiliu, pentru susținerea României și trebuie să încercăm să venim cu un plus în ceea ce înseamnă dezvoltarea Spațiului Schengen pe viitor, odată cu aderarea României la acest spațiu de liberă circulație. Deci șansele sunt unele foarte mari, cum nu au mai existat până acum și eu sper ca acest vot să aibă loc în decembrie și România de anul viitor să adere la Spațiul Schengen și probabil ne așteptăm la o aderare în două etape: începând cu 1 ianuarie, pe cale rutieră și maritimă și începând cu luna martie, pe cale aeriană. Deci acesta ar fi calendarul și sper să-l îndeplinim”.

 

Președinția Cehiei la Consiliul UE va cere țărilor UE să voteze aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen

 

Schengen: o rezoluție în Parlamentul European și o pilulă amară pentru suveraniști

 

 

Reporter: Ce veți face dacă România nu va fi primită în Spațiul Schengen acum?

Victor Negrescu: Așa cum am contribuit la organizarea dezbaterii din Parlamentul European, am venit cu o nouă propunere către colegii mei din PE, ca Legislativul european să susțină atacarea la Curtea de Justiție a UE a unei întârzieri privind această decizie sau a unui vot care să nu fie favorabil României. Este o cale legală la care au mai recurs și alte state europene pe alte problematici. PE poate sesiza CJUE și am simțit din partea colegilor eurodeputați un sprijin total, pentru că PE a mai susținut în repetate rânduri, prin rezoluții, aderarea României la acest spațiu de liberă circulație.

 

România, pregătită tehnic pentru Schengen. Dar politic?

 

Reporter: Oficialii români au spus în repetate rânduri, în ultimii ani, că suntem pregătiți din punct de vedere tehnic să intrăm în Schengen. Totuși, aici nu e vorba doar de chestiuni tehnice, e și o problemă politică, decizia în sine este una politică. Până la urmă, vorbim de încrederea pe care o au sau nu anumite state membre că autoritățile române fac ce trebuie în privința statului de drept. De ce am fi primiți în Schengen, din moment ce oficialii români întrețin neîncrederea partenerilor europeni? Cele mai recente exemple în acest sens sunt legea avertizorului de integritate, cu modificări nocive aduse recent de Parlament și legile justiției în varianta Predoiu, criticate dur de trei asociații importante de magistrați.

Victor Negrescu: În primul rând, îndeplinim toate criteriile și este un raport oficial al instituțiilor europene care confirmă lucrul acesta, deci nu o spunem doar noi, la București. În al doilea rând, aderarea la Spațiul Schengen nu are legătură cu alte aspecte, inclusiv cu MCV, nu există nici o legătură, însă într-adevăr, trebuie să spunem că se parcurg pași inclusiv pe acest subiect, în colaborare strânsă cu cei de la CE. Nu în ultimul rând, cred că și stabilitatea politică de la București, faptul că avem principalele formațiuni politice astăzi în alianță ajută în a avea suportul politic la nivel european, pentru că da, este vorba de o decizie politică (...).

 

Reporter: Ce alte demersuri veți mai face în PE în privința Schengen, până în decembrie?

Victor Negrescu: Mai există acea rezoluție ce urmează să fie aprobată în a doua sesiune din luna octombrie. De asemenea, la sediul Consiliului vor fi depuse zeci de mii de mesaje din partea românilor din țară și din diaspora, pentru a arăta că există un sprijin popular în acest sens. De asemenea, eurodeputații români vor avea o discuție cu premierul României, cu președintele Marcel Ciolacu și cu președintele României, săptămâna următoare, pentru a stabili o strategie comună de dialog cu partenerii europeni și vom căuta să mergem, ceea ce am mai făcut și în trecut, de ce nu, poate să mergem din capitală în capitală, de la partid politic la partid politic european, pentru a-i convinge și a fructifica acest moment.