Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afacerea BMW-urile Poliției. Lucian Bode și Cătălin Drulă se acuză reciproc

Scandal între ministrul de Interne, Lucian Bode și liderul USR, Cătălin Drulă. Ministrul a prezentat astăzi concluziile Corpului de Control al MAI în cazul achiziţiei de maşini BMW pentru Poliţie, susținând că licitaţia este corectă, iar liderul USR „dezinformează cu bună ştiinţă".

Corpul de Control al ministerului de Interne a început verificări privind achiziția celor 600 de masini de lux de la Automobile Bavaria, firma condusă de Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, un contract în valoare de aproape 100 de milioane de lei, fără TVA.

”Corpul de Control al MAI a constatat că necesitatea achiziţiei este una reală şi evidentă. Poliţia Rutieră are nevoie urgent de echipamente performante pentru a atinge un obiectiv national, si anume reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere. Toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de structurile de specialitate ale ministerului de interne și ale  Transporturilor, și a primit avizul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii”, a transmis Lucian Bode într-o conferință de presă.

"Domnul Drulă, acuză o conspirație la nivel înalt, omițând să spună ce rol are el însuși în această speță", l-a atacat Bode pe liderul USR, despre care a amintit  că a semnat el însuși, anul trecut, în calitate de ministru al Transporturilor, contractul cu anexele privind specificațiile tehnice. 

Acuzat de ministrul de Interne că dezinformează și că și-a pus semnătura pe contractul pentru BMW-urile pentru Poliție, Cătălin Drulă susține că Lucian Bode „minte cum respiră”, și că induce intenționat o confuzie între finanțarea europeană a unui proiect de siguranță rutieră, pe care într-adevăr a semnat-o și licitația organizată de Bode si subordonații lui cu dedicație pentru firma condusă de omul de afaceri apropiat de șeful statului.

USR a sesizat Autoritatea de Management, Oficiul European de Luptă Antifraudă, Parchetul European şi Curtea de Conturi în cazul licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW.  Mai mult, formațiunea a depus moțiune simplă împotriva ministrului de interne. 

 Când au fost elaborate specificaţiile tehnice, erau cinci producători care se încadrau: BMW, Jaguar, Alfa Romeo, Mercedes, Volvo însă la licitaţie s-a prezentat un singur dealer, BMW.  O situație care l-a determinat pe eurodeputatul Renew Europe, Alin Mituța, să sesizeze și el Parchetul European.

Cristian Tudor, expert în domeniul auto, explica și el faptul că în caietul de sarcini au fost trecute multe caracteristici specifice și mai puține criterii de performanță, ceea ce poate susține speculațiile apărute, potrivit cărora licitația a fost făcută cu dedicație.  

100 de autospeciale BMW 320ix urmează să intre în dotarea Poliţiei Rutiere până în vara anului viitor, dintr-un total de 600 de autospeciale pentru care s-a semnat acest acord.