Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană, nerăbdătoare să-i afle pe beneficiarii finanțărilor rusești

guy_verhofstadt_.jpg

Europarlamentarul Guy Verhofstadt cere de la tribuna PE din Strasbourg sancționarea drastică a ”majoretelor lui Putin” din Europa: Matteo Salvini, Berlusconi și alții ca ei, 5 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Guy Verhofstadt

Acum aproape o lună, un înalt oficial american afirma că Rusia a finanțat pe ascuns partide politice și candidați din peste 20 de țări cu cel puțin 300 milioane de dolari , începând din 2014 pentru a-și exercita influența. Oficialul invoca estimări ale serviciilor secrete americane. Un vicepreședinte al Comisiei Europene tocmai a invocat, în fața Parlamentului European, posibilitatea ca lista beneficiarilor să ajungă și la Bruxelles.

Comisia Europeană de-abia așteaptă să afle care sunt partidele politice și liderii europeni finanțați de Rusia. Chestiunea a fost pusă în discuție în Parlamentul European, în cursul dezbaterii privind războiul din Ucraina și contracararea influenței ruse.

Prezent în aula de la Strasbourg, vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, le-a spus europarlamentarilor că executivul european "va merge până la capăt" în aflarea listei.

 „Permiteți-mi să vă asigur că așteptăm cu nerăbdare să primim aceste informații", a spus Schinas.

După cum relata ziarul american The New York Times, finanțările rusești au venit sub formă de numerar, cadouri scumpe, transferuri electronice de fonduri și criptomonede.

Lista beneficiarilor ar fi lungă, cuprinzând  atât entități politice cât și grupuri de reflecție și fundații care sprijină partidele naționaliste de extremă dreapta.

Potrivit serviciilor americane, Kremlinul și împuterniciții săi au transferat astfel de fonduri pentru a modela mediile politice străine în favoarea Moscovei.

Dar ce intenționează să facă exact Comisia Europeană?

Nu este foarte clar.

Publicația EU Observer amintește însă că executivul de la Bruxelles va propune la începutul anului viitor un așa-numit pachet de apărare a democrației, care va aborda și tema agenților străini.

"Ne luptăm cu dezinformarea cu tot ce avem. Mai multe urmează să vină", ​​a mai spus Schinas în Parlamentul European.

EU Observer amintește că italianul Matteo Salvini, din partidul de extremă dreapta Liga, și Marine Le Pen, din lidera Adunării Naționale din Franța și-au exprimat deschis susținerea față de Vladimir Putin. Totuși, Salvini a negat că ar fi luat bani de la Kremlin, deși Liga are un acord politic cu partidul lui Putin. Cât despre Marine Le Pen, care a vizitat Rusia de mai multe ori, partidul său a primit, în 2014, un împrumut de la o bancă rusă. Cum împrumuturile din afara UE au fost interzise pentru partidele franceze, începând din 2017, Marine Le Pen și-a finanțat campania din 2022 de la o bancă din Ungaria, țară al cărei lider este la rândul său un prieten de nădejde a lui Vladimir Putin.

”Majoretele lui Putin”

Silvio Berlusconi, liderul Forza Italia susținea, la rândul său, luna trecută, că Putin a fost „împins" în conflictul cu Ucraina. Comentariul său și alianța sa cu extrema dreaptă din Italia au făcut să crească presiunea ca PPE să elimine partidul din grup, scrie EU Observer.

În dezbaterea din Parlamentul European, Schinas, care este el însuși membru al PPE, a fost interpelat de liderul liberal belgian Guy Verhofstadt : „Poate că este un moment bun acum să le spui prietenilor tăi din PPE să nu încheie un acord de coaliție cu aceste majorete ale lui Putin din Italia", i-a spus Verhofstadt.

El a reproșat, de asemenea, Comisiei și Consiliului, că au fost prea blânde cu propagandiștii ruși: doar șase din cei 135 de propagandiști ruși, nominalizați de fundația opozantului Alexei Navalny, au fost sancționați de UE, a arătat Verhofstadt.

Reamintim că, în decembrie anul trecut, lui Alexei Navalny i-a fost decernat de către Parlamentul European "Premiul Saharov" pentru libertatea de gândire.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 7 octombrie 2022