Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulai (USR) la RFI: Pregătim o acțiune de transparentizare a tezei de doctorat a lui Bode

Plagiat Lucian Bode Iulian Bulai UBB curaj doctorat.jpg

Iulian Bulai acuză UBB de lipsă de curaj în cazul presupusului plagiat al lui Lucian Bode
Iulian Bulai acuză UBB de lipsă de curaj în cazul presupusului plagiat al lui Lucian Bode
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Un membru al Guvernului ar trebui să-și publice singur lucrarea de doctorat, nu să o trimită prin biblioteci imposibil de accesat, declară la RFI președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, membru USR. El îi cere noului ministru al Educației, Ligia Deca, ”să aibă o atitudine care nu lasă loc de ambiguitate în chestiunea plagiatului”. De partea sa, ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat la Digi24 că teza sa de doctorat este publică și se află la Biblioteca Națională din București și la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca.

Iulian Bulai spune ce așteptări are de la noul ministru al Educației, Ligia Deca: ”Așteptările pentru doamna Deca sunt uriașe. Sunt mai mulți pași. O primă așteptare ține de niște acțiuni imediate, anume retragerea legilor făcute de plagiatorul Cîmpeanu în chestiunile educației, asta este o acțiune care trebuie să se petreacă imediat, dacă dumneaei vrea un mandat proactiv, nu reactiv, pentru că cu cât face lucrul ăsta mai repede, cu atât se va termina mai repede această provocare problemă. Doi: trebuie să aibă o atitudine care nu lasă loc de ambiguitate în chestiunea plagiatului și în chestiunea solicitărilor publice față de situații care necesită claritate. Avem un exemplu foarte clar în ultima perioadă: suspiciunile de plagiat la adresa domnului ministru Bode. Ar trebui împreună să ajungă la o formă în care, pentru a elimina orice suspiciune, un membru al Guvernului ar trebui să-și publice el singur lucrarea de doctorat, nu să o trimită prin biblioteci imposibil de accesat, pentru a elimina suspiciuni. Deci dumneaei are un rol esențial în a elimina această problemă recurentă din spațiul public academic universitar din România. Cu cât o face mai repede, cu atât se va elibera această problemă”.

 

Klaus Iohannis și toleranța zero față de plagiat

 

Președintele Klaus Iohannis a cerut recent toleranță zero față de plagiat. Iulian Bulai comentează această declarație într-o notă critică: ”Asistăm la un joc în care sunt pe masă ambițiile președintelui de a-și păstra o ultimă urmă de onoare în fața alegătorilor și în fața partenerilor noștri, dar și în fața unei disonanțe cognitive: nu poți să spui că vrei toleranță zero pentru plagiatori, dar tu să accepți premierul pe care tu l-ai pus cu ditai plagiatul făcut public, cu 40% din teza ta de doctorat”.

Întrebat dacă se așteaptă și la alte demisii din Guvern, pe fondul acuzațiilor de plagiat, deputatul USR a răspuns: ”În opinia mea, în următoarele două săptămâni, dacă se va ajunge la analiza corectă și amănunțită a tezei de doctorat a domnului Bode, care este specialist în energie pe secolul 21 și se va verifica această suspiciune de plagiat, atunci eu cred că vom asista la o a doua remaniere din acest Guvern, anume a domnului ministru Bode. Dacă va pleca singur sau va fi dat afară, rămâne de văzut”.

Întrebat dacă va face vreun demers ca președinte al Comisiei pentru Cultură, Iulian Bulai a precizat: ”O să vă surprindă, suntem în curs de a avea o acțiune de transparentizare a tezei domnului Bode. Mai multe nu vă voi spune acum, ci veți afla din partea colegilor mei, în următoarele ore, zile, poate săptămâni”.

 
Iulian Bulai, despre așteptările de la Ligia Deca în privința legilor educației și plagiatului