Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Acordați compensații sau vouchere, nu plafonați prețul lemnului!" (Președintele Prolemn, Cătălin-Constantin Tobescu)

lemne-aprinse-in-soba-pexels-mikhail-nilov-6530543.jpg

Lemne aprinse într-o instalaţie pentru încălzire cu foc deschis
Sursa imaginii: 
Mikhail Nilov / Pexels

Președintele Asociației Industriei Lemnului – Prolemn Cătălin-Constantin Tobescu declară că este sigur că ordonanța care plafonează prețul lemnului la 400 de lei pe metru cub va fi modificată pentru că declanșează haos pe piață. Cătălin-Constantin Tobescu spune că firmele de exploatare vor rezilia contractele, iar lemn la prețul plafonat se va putea cumpăra doar de la munte de la drumul auto forestier. În condițiile în care, subliniază președintele Asociației Industriei Lemnului – Prolemn Cătălin-Constantin Tobescu, mulți consumatori au trecut de la gaz sau electricitate la consumul de lemne de foc.

Care ar fi consecințele plafonării prețului lemnului? RFI România i-a adresat această întrebare președintelui Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, Cătălin-Constantin Tobescu.

Noi spunem că este un preț artificial care nu surprinde lanțul valoric al lemnului. Este un lanț valoric puțin înțeles. Lemnul pleacă de undeva de la pădure vândut de administrație silvică sau un proprietar. Trece printr-o firmă de exploatare care adaugă valoare. Ajunge într-un depozit unde este sortat, despicat. După care dacă merge către zona de câmpie este din nou transportat, mai trece printr-un depozit. Iar ca să ajungă la populație înseamnă și un serviciu de distribuție. De asemenea, poate să ajungă cu servicii suplimentare adică tăiat despicat, paletizat la marii retaileri. Nu există un cost și un preț unic care să reflecte aceste costuri de producție. Sigur că da lemnul poate să fie 400 de lei pe metru cub la munte la drum auto forestier. Dar asta nu înseamnă că poate să fie tot 400 de lei și în oferta marilor retaileri sau la Constanța după ce este transportat 300 km. Așa cum nu este același lucru dacă iei o pâine direct de la brutărie sau dintr-un supermarket, de la restaurant sau dacă ți-o aduce cineva acasă.

Lemnul cumpărat de la Constanța ce preț are? Pentru a face o comparație?

Lemnul la munte la drum auto forestier este 400 de lei și este un preț care este corect. Dar la Constanța, după transport și după ce trece prin două firme și exploatare și transport ajunge poate cu 600-700 de lei,. Iar la retailer, dacă este paletizat care înseamnă alte costuri de distribuție poate să fie 800 sau 900 de lei. Deci asta este un lanț valoric cu costuri reale iar prețul de 400 de lei sigur că da..... există lemn la 400 de lei pe metru cub în piață. Cine dorește lemnul la acest preț trebuie să se ducă să-și ia de la munte de la drum auto forestier. Dacă îl dorește adus acasă, cu siguranță că nu mai poate să fie 400 de lei.

Ce alte efecte poate produce plafonarea dacă ne referim, de exemplu, la companiile private. Vor înceta să mai vândă lemn? Își vor face stocuri?

Nu cred că este vorba de a înceta să vândă. Dispare comerțul modern cu lemn paletizat, cu lemn uscat. Deci lemnul dispare, dispar și peleții din oferta marilor retaileri, din comerțul modern. O să ajungă mai puțin lemn în zonele de câmpie. Pentru că evident că nu poate să ajungă cu 400 de lei. Iar companiile care au cumpărat lemnul scump la licitații și le-au cumpărat cu 400 de lei la pădure sunt puse în situația de a rezilia contractele. Pentru că nu pot să îl cumpere cu 350 de lei la pădure și să-l ducă și să facă distribuție tot cu 300 de lei.

Vorbim de firmele de exploatare?

Vorbim de firmele de exploatare care sunt primele pe lanț. Dar eu cred că blocajele vor fi atât de evidente și de multe și este atât de absurd încât ....eu cred că ordonanța aceasta va fi revizuită foarte repede.

Care ar fi efectul asupra populației pentru care s-a dat această ordonanță? Vor avea lemn de foc pentru la iarnă sau nu?

Nu este o criză de lemn pe piață. Pădurile României au asigurat de zeci de ani consumul și necesarul de lemn de foc. Recoltăm foarte puțin din creșterea pădurii. Deci este lemn de foc numai că guvernul nu trebuie să blocheze intrarea lemnului pe piață.

Practic, asta face blochează intrarea lemnului pe piață?

Crează o penurie prin măsuri artificiale.

Dar nu există riscul ca prețul lemnului să crească artificial și mulți români să nu-și permită lemne de foc în această iarnă?

În momentul ăsta, avem o creștere a necesarului de lemn de foc. De ce? Vine consum și vin consumatori care se încălzeau pe gaze sau chiar sunt consumatori care erau pe energie electrică sau chiar pe pompe de căldură și care vin pe consum de lemne, pe încălzire pe lemne. De ce? Pentru că lemnul de foc se dovedește a fi resursa cea mai sigură și cea mai ieftină în actuala criză energetică.

Practic soluția pentru a preveni haosul ar fi schimbarea ordonanței. Cum?

Abordarea corectă, așa cum am spus, este de a avea mai mult lemn pe piață. Și posibilitatea legală astăzi de recoltă din pădurile României este de peste 25 de milioane de cubi. Recoltăm doar 20 de milioane de metri cubi. Prima măsură este de asigurare a necesarului pe piață. Iar dacă guvernul dorește să ajute populația credem că trebuie să o facă așa cum a făcut-o și la gaz prin compensare. Evident, dacă compensarea asta se poate face numai către grupurile vulnerabile. Sau se poate face dacă guvernul dorește să acorde vouchere pentru toată populația care se încălzește cu lemn de foc cum a făcut-o la gaz. Deci la gaz compensarea este pentru toți consumatorii.