Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Septuagenarul Putin, lingușit de ziua lui de Patriarhul Kirill și de tiranul Kim Jong-un

ap22279668542756.jpg

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, alături de alți oficiali ruși
Sursa imaginii: 
AP/Sputnik/Sergei Karpukhin

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, împlineşte azi 70 de ani, în cel mai înnegurat moment al perioadei petrecute la conducerea statului rus. Presa internațională a analizat pe larg momentul în care liderul de la Kremlin împlinește 70 de ani, dar și reacțiile pe care aniversarea sa le-a produs.

Putin susţine că a deţine controlul la Kremlin şi a combate hegemonia Occidentului reprezintă destinul său, dar se găseşte din ce în ce mai izolat, atât în interiorul, cât şi în afara ţării, notează EFE preluată de Agerpres. De ziua lui, Putin a primit felicitări linguşitoare din partea subordonaţilor, notează la rândul său și agenția Reuters, care aminteşte că în această zi preşedintele rus participă la summitul informal al Comunităţii Statelor Independente (CSI) la Sankt-Petersburg, fosta capitală imperială fondată de Petru cel Mare şi care este chiar oraşul natal al liderului de la Kremlin.

Patriarhul Kirill, criticat dur în Europa pentru pozițiile sale de susținere a războiului, a transmis felicitările le Kremlin încă de ieri, când a îndemnat feţele bisericeşti şi enoriaşii să se roage pentru sănătatea lui Putin. "Domnul v-a adus la putere", a scris Kirill în mesajul său în care l-a lăudat pe Putin pentru "transformarea imaginii Rusiei, întărirea suveranităţii sale şi a capacităţilor sale de apărare ".

Putin a fost felicitat de ziua lui şi de către liderul nord-coreean Kim Jong-un, care i-a trimis o telegramă în care elogiază "leadership-ul excepţional" şi "voinţa de fier" a preşedintelui rus, precum şi campania sa militară din Ucraina.

Şi preşedintele Nicaraguăi, Daniel Ortega, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Putin şi şi-a reafirmat sprijinul pentru campania militară rusă în Ucraina pe care a susţinut-o public încă din prima zi.

Agenția de presă spaniolă EFE face și un scurt istoric al prezenței lui Putin la vârful ierarhiei la Moscova. Aflat la putere de 22 de ani, dintre care patru ca prim-ministru - Putin pare să trăiască în ultima vreme într-o realitate paralelă, comentează EFE, care şi explică: a ordonat o "operaţiune militară specială" în Ucraina care a dat greş; a decretat o mobilizare parţială care a provocat exodul a zeci de mii de bărbaţi pasibili să fie încorporaţi; şi a semnat anexarea a patru teritorii ucrainene pe care armata sa nici măcar nu le controlează în totalitate.

Vladimir Putin a sosit la Kremlin pe când avea 47 de ani, un birocrat tânăr pentru standardele Rusiei. Acum are 70, notează EFE, care aminteşte că predecesorul său Boris Elţin avea 68 de ani când şi-a încheiat mandatul de preşedinte, ce-i drept, într-o stare de sănătate foarte fragilă.

Liderul sovietic Nikita Hruşciov împlinise 70 de ani când a fost "pensionat" forţat, iar Iuri Andropov avea 69 de ani când a decedat. Konstantin Cernenko a murit la 73 de ani, iar Leonid Brejnev la 75 de ani. În finje, liderul bolşevic Vladimir Ilici Lenin a ajuns la mausoleu la 53 de ani, iar succesorul său Iosif Stalin a încetat din viaţă la 74 de ani.

După ce a modificat Constituţia în urma unui controversat referendum organizat în plină pandemie de coronavirus, Putin ar putea continua la putere pentru alte două mandate, a câte şase ani fiecare. Dacă va fi reales în 2024 şi rămâne la Kremlin până în 2030, va depăşi cei 26 de ani de guvernare ai lui Stalin. Dacă va continua până în 2036, o va depăşi pe fosta împărăteasă a Rusiei, Ecaterina a II-a (care a domnit 34 de ani) şi va egala "recordul" lui Petru cel Mare (36 de ani de domnie). Deocamdată, pare totuşi imposibil să-l ajungă din urmă pe Ivan cel Groaznic (39 de ani de domnie), conchide EFE.