Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gheorghe Falcă: Dacă România nu intră acum în Schengen, următoarea ocazie va fi peste trei ani

Gheorghe Falca Schengen Romania Bulgaria tari victime.jpg

Gheorghe Falcă speră că România va adera la Spațiul Schengen în 2023
Gheorghe Falcă speră că România va adera la Spațiul Schengen în 2023
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Virgil Simonescu

O singură țară se mai opune în prezent aderării României la Spațiul Schengen, spune la RFI eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă. El se referă la Regatul Țărilor de Jos (Olanda), ”una din redutele grele”.

Gheorghe Falcă declară în contextul posibilei aderări a României la Schengen că ”din primăvară, lobby-ul românesc a reușit să câștige două redute importante, Franța și Germania și evident, așteptăm vizita premierului olandez, una din redutele grele, care va primi toate documentele și tot ce este necesar, pentru ca să reușim în Consiliul JAI din noiembrie, cred, să punem pe ordinea de zi aderarea celor trei țări”.

Eurodeputatul PNL spune că doar Olanda se mai opune aderării României la Schengen: ”Din evaluările pe care le avem, a rămas una singură, Olanda, dar vor veni și experții europeni să reverifice stadiul tehnic și de implementare la frontieră a politicilor UE, vor veni înainte de luna noiembrie. Din ce știm noi, Poliția de Frontieră și legislația românească e în cadrele necesare. Dacă reușim să trecem și acel hop, dacă reușim să convingem și Olanda, există șanse foarte mari pentru a intra cred că în trepte, întâi aviația și navalul și apoi rutierul”.

 

Victor Negrescu (PSD): România, șansă reală să intre în Schengen. Probabil, va fi o aderare în două etape

 

Schengen: o rezoluție în Parlamentul European și o pilulă amară pentru suveraniști

 

Întrebat ce demersuri mai pot fi făcute dacă România nu intră acum în Schengen, Gheorghe Falcă a răspuns: ”Nu există nici un demers decât dorința CE de a schimba legislația Schengen pentru toate statele, pentru că vrem să întărim frontierele UE, pentru a defini mult mai bine migrația corectă și migrația incorectă și atunci toate statele vor intra în același timp, să spunem, în noul Schengen, pe care îl dorește CE (...). Noi știm că CE va reface această legislație Schengen, lucru care înseamnă un an de dezbatere și doi ani de implementare, deci trei ani de zile”.

 

Reporter: Deci dacă România nu intră acum în Schengen, următoarea oportunitate de aderare ar fi peste trei ani?

Gheorghe Falcă: Da.