Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Taiwan: ”Niciun compromis'' în ceea ce priveşte democraţia

taiwan.jpg

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, la ceremoniile dedicate Zilei Naționale a țării, 10 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
© Sam Yeh, AFP via France24

În discursul rostit luni cu prilejul Zilei Naţionale a Taiwanului, președinta țării, Tsai Ing-wen, a avertizat Beijingul că insula nu va ceda în ceea ce priveşte modul său de viaţă democratic, relatează agenția națională franceză AFP preluată de Agerpres.

"Cel mai larg consens între poporul taiwanez şi diferitele noastre partide politice este că trebuie să ne apăram suveranitatea naţională şi modul nostru de viaţă liber şi democratic", a declarat ea, subliniind: "în acest punct, nu lăsam loc pentru compromis".

În discursul său lidera taiwaneză a făcut o paralelă cu invazia Ucrainei de către Rusia, care a stârnit îngrijorări în Taiwan cu privire la o tentativă de invazie similară de către Beijing. Ea a comparat conflictul din Ucraina cu obiectivul chinez de a prelua într-o zi controlul asupra Taiwanului.

"Nu putem să ignorăm riscurile pe care aceste expansiuni militare le prezintă pentru ordinea mondială liberă şi democratică. Aceste evoluţii sunt inextricabil legate de Taiwan", a subliniat Tsai Ing-wen.

Cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invadări de către Beijing, care consideră insula ca parte a teritoriului său ce urmează să fie recucerit într-o zi, şi dacă va fi necesar cu forţa, comentează AFP.