Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat de urgență la MAEIE. Trei rachete de croazieră au tranzitat R.Moldova

vasentov_1.jpg

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețocv, convocat de urgență la MAEIE, 10 octombrie, 2022
Sursa imaginii: 
presedinte.md

Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații legate de lansarea a trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră care au tranzitat teritoriul R.Moldova, în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca. 

”Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”.

”Urmare a atacurilor cu rachete din această dimineață a orașului Kyiv, MAEIE anunță că personalul ambasadei este în siguranță la adăpost. Ambasada rămâne în legătură cu autoritățile din Ucraina. Printre victime nu sunt cetățeni ai țării noastre. Încălcarea flagrantă a dreptului internațional prin țintirea obiectivelor civile este inadmisibilă”, precizează reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.

Între timp, președinta Maia Sandu afirmă că R.Moldova este alături de Ucraina și va oferi tot sprijinul celor care au nevoie. ”Condamn cu vehemență atacurile criminale ale Rusiei asupra mai multor regiuni din Ucraina. Au avut de suferit oamenii din Kiev, Lviv, Mikolaiv, Zaporojie, Ternopil, Jîtomîr și alte localități. Bombardarea caselor de locuit, a rețelei de transport, a infrastructurii energetice și a altor ținte civile, trebuie oprită imediat. Atacurile împotriva civililor sunt crime de război și încălcări grave ale dreptului umanitar. Republica Moldova este alături de oamenii din Ucraina, vom oferi tot sprijinul celor care vor căuta adăpost în țara noastră”, declară șefa statului, Maia Sandu.

”În contextul atacurilor aeriene rusești din această dimineață asupra mai multor orașe din Ucraina, Ministerul Apărării de la Chișinău precizează că între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova”.

Țintele respective au parcurs următoarele direcții:

1. Ciornaia - Voronovca (Ucraina) – Rîbnița - Soroca - Marinovca - Moghilev Podolsk.

2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița - Cunicia – Soroca - Rudi.

3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Florești – în direcția Ucrainei

”Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian Moldatsa. Țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării. Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm atacurile armatei ruse asupra orașelor din Ucraina, soldate cu victime”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării R.Moldova. 

Amintim că, pe 6 octombrie, ambasadorului Federației Ruse la Chișinău a fost convocat la Externe pentru a-i comunica poziția R.Moldova privind tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene.”MAEIE nu a recunoscut, nu recunoaște și nici nu va recunoaște rezultatele așa-numitor plebiscite și condamnă în termenii cei mai fermi tentativa anexării ilegitime a teritoriilor ocupate ale Ucrainei, fapt care contravine tuturor principiilor dreptului internațional. Diplomația țării noastre reafirmă sprijinul consecvent pentru eforturile Ucrainei de a-și restabili suveranitatea și integritatea teritorială în limitele granițelor sale recunoscute internațional și îndeamnă Rusia să oprească agresiunea militară împotriva vecinilor noștri”, susțin autoritățile de la Chișinău.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre convocarea de urgență la MAEIE a ambasadorului Rusiei la Chișinău