
Politică
Proteste în Iran: ”Este ca la război... Dar de data asta nu vor câștiga” – mărturia unei studente
iran_proteste.jpg

Aproape toate universitățile importante din Iran s-au alăturat protestelor ample declanșate, la 16 septembrie a.c. de moartea tinerei Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, după ce fusese arestată de ”poliția moralității” pentru că nu purta corect veștmântul islamic. Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, 106 studenți au fost arestați, cifră care nu îi include și pe studenții implicați în protestul de la Universitatea Sharif din 2 octombrie, unde bilanțul este încă neclar.
Forțele de securitate iraniene - în special Bassidji, organizație subordonată Gărzilor Revoluționare - au reprimat brutal protestele de la începutul lunii octombrie la universitățile din întreaga țară, inclusiv de la Universitatea Sharif și la Universitatea Azad din Punak, Teheran, și la Universitatea din Tabriz (Nord-Vest). Printre armele folosite se numără bastoane, puști și pistoale cu bile, povestesc Observatorii France24.
Pe 2 octombrie, Universitatea Sharif s-a confruntat cu una dintre cele mai dure represiuni împotriva protestelor studențești din ultimii ani. Atât de dură încât forțele Bassidji de la Universitatea Sharif, care s-au confruntat cu protestatarii, au emis o declarație publică pe 4 octombrie în care ”critică” propria violență împotriva studenților: „ [forțele de securitate] ar trebui cel puțin să garanteze că aceste acte de violență nu se vor mai repeta niciodată și să repare prejudiciul moral și economic cauzat studenților și profesorilor care au fost victime ale acestei violențe”.
„De data aceasta nu vor câștiga, nu le vom mai permite”
Jina (pseudonim) este studentă la Universitatea Sharif și una dintre victimele represiunii din 2 octombrie. Ea susține că a reușit să supraviețuiască „cu ajutorul unor protestatari și al unor colegi” :
„Tocmai cântam lângă una dintre ușile universității. Era după-amiază când deodată forțele Bassidji ne-au atacat de parcă ar fi venit la vânătoare. Au luat un student, apoi altul și tot așa. Ne-am dus în altă parte a campusului ca să nu ne aresteze, dar au început să tragă în noi cu puști și pistoale cu bile. Toate ușile erau încuiate, eram blocați înăuntru.
Unii profesori s-au plasat între noi și Bassidji pentru ca noi să ne putem strecura către stația de metrou din apropiere. Ne-au asigurat că putem ieși prin parcare.”
Când am ajuns, ne-am trezit brusc încolțiți de Bassidji. Ne-au gazat, ne-au împușcat și au arestat cel puțin 30 sau 40 de studenți.”
Potrivit martorilor și înregistrărilor video, mai multe sloganuri au fost scandate de studenți, precum „Moarte dictatorului” sau „Moarte lui Khamenei” (Liderul Suprem iranian). Studenții au scandat și „Femeie, Viață, Libertate!”, sloganul emblematic al mișcării care a străbătut țara în urma morții lui Mahsa Amini.
”Nu doar studenții, ci și liceenii...”
„Atât cât am putut, am fugit înapoi spre universitate, dar atunci erau și ei acolo. Au tras din nou în noi și i-au arestat pe mulți.
La aflarea acestor acte de violență, Mohamadali Zolfigol, ministrul științei, cercetării și tehnologiei, a venit la universitate mai târziu în acea zi. Dar nu a făcut decât să ne insulte, pe noi și pe puținii profesori care ne-au susținut. La final a spus că a vorbit cu forțele de securitate, că porțile erau sigure și că putem pleca.
La început nu l-am crezut. În cele din urmă, am auzit vocile oamenilor din spatele porții principale și niște prieteni din exterior ne-au scris că e foarte multă lume și nu sunt mulți Bassidji la poartă. Așa că am ieșit. Oamenii care s-au adunat acolo ne-au salvat. Dar nici acum nu am idee câți dintre colegii mei au fost arestați sau răniți”.
Au vrut să ne dea drept exemplu pentru ca studenții din alte universități să nu mai protesteze
Nu pot exprima în cuvinte prin ce am trecut. A fost apocaliptic. Mă simțeam ca într-un război..., câte un un student leșina, fie din cauza gazelor, fie de frică, erau pete de sânge peste tot.
Au vrut să ne dea drept exemplu pentru alți studenți. Și mă bucur că nu a funcționat. Cred că pentru prima dată în istoria Iranului, nu doar studenții, ci și liceenii au protestat.
Și da, îmi e frică. Mi-am văzut părinții așteptându-mă în stradă. Mama a leșinat când m-a văzut. Atunci mi-am dat seama cât de speriată eram. Trebuie să fii nebun să nu te sperii de aceste fantome. Voi avea grijă de rănile mele o zi sau două și apoi voi continua să protestez, fie la universitate, fie în stradă. ”
Mari proteste zguduie Iranul din 16 septembrie, după moartea lui Mahsa Amini. Potrivit Iran Human Rights, o organizație independentă cu sediul în Oslo, cel puțin 133 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate din Iran între 16 septembrie și 2 octombrie.
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24