Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vot final în Camera Deputaților. Condamnații definitiv nu mai au voie să candideze

vot_2eme_tour.jpg

Francezii voteazà pe 19 iunie în cadrul turului 2 al legislativelor.
Francezii voteazà pe 19 iunie în cadrul turului 2 al legislativelor.
Sursa imaginii: 
AFP/Pascal Pochard-Casabianca

Proiectul de lege „Fără prădători de copii pe buletinele de vot” a fost modificat și extins la toate categoriile de infractori. El a primit vot final în Camera Deputaților. Legea prevede că persoanelor condamnate pentru orice infracțiune săvârșită cu intenție le este interzisă participarea în alegeri.

Inițial proiectul prevedea interzicerea participării în alegeri a persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra minorilor: viol , pornografie, trafic sau vătămări corporale grave.

Amendamentul adoptat marți extinde legea către persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnare sau dezincriminarea.

Proiectul de lege a fost conceput de deputatul Cătălin Teniță (REPER) și depus împreună cu Diana Stoica, deputat USR, în 2021, suferind mai multe amânări, potrivit unui comunicat REPER.

O altă inițiativă legislativă, depusă în aceeași zi de 24 de senatori și deputați PNL, printre care Alina Gorghiu și Raluca Turcan îi vizează pe parlamentarii condamnați. Și acest proiect a trecut de votul Camerei Deputaților. 

Ovidiu Voicu directorul Centrului pentru Inovare Publică explică care sunt problemele pe care le-ar putea întâmpina legea.   

        

 
Ovidiu Voicu directorul Centrului pentru Inovare Publică