Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu:”Gruparea pentru hoție și război promite Moscovei să răstoarne ordinea constituțională. Nu veți reuși”

maia1.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

”Încercările de destabilizare care au loc în R.Moldova, sunt făcute de gruparea pentru hoție și război. Membrii acesteia își doresc atât de tare să ajungă la putere, încât promit Moscovei să răstoarne ordinea constituțională și să instaleze un guvern prin care Rusia să poată folosi R.Moldova în război. Nu veți reuși. Nu vom permite destabilizarea situației în țară”. Declarația aparține șefei statului, Maia Sandu și vine în contextul protestelor organizate la Chișinău, în ultimele săptămâni, de Partidul Șor, liderul căruia, Ilan Șor, condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare, se ascunde în Israel.  

Președinta Maia Sandu susține că membrii acestei grupări încearcă să folosească situația dificilă în care se află țara acum din cauza războiului din Ucraina pentru a o destabiliza și a crea haos. Ei vor să creeze situații de conflict în diferite regiuni ale țării pentru a ne dezbina. Totodată, vor să scape de închisoare pentru furturile comise în trecut și să-și refacă schemele de corupție.

”Nu vom permite destabilizarea situației din țară, nu vom permite dezbinarea societății, nu vom permite promovarea urii. Încercările de destabilizare, pe care le vedem în ultima perioadă, sunt făcute de gruparea pentru hoție și război, care se teme de pușcărie și e gata să dea foc la țară pentru a-și salva pielea. Ei așa de tare își doresc să ajungă la putere, încât promit Moscovei să răstoarne ordinea constituțională și să instaleze un guvern prin care Rusia să poată folosi țara noastră în război. Le spun clar: nu vă faceți iluzii. Nu irosiți banii profesorilor, medicilor, pensionarilor, pe care i-ați furat și acum îi ardeți în proteste. Nu veți reuși. Mai mult, trădarea de patrie va fi sancționată dur”, a fost mesajul președintei pentru cei care își doresc să destabilizeze situația din țară.

Președinta a solicitat Guvernului să examineze modificarea temporară a legislației, care va permite poliției să asigure ordinea publică - chiar și în condițiile în care unii actori din administrația locală sabotează eforturile Guvernului de a menține stabilitatea și ordinea în țară. ”Pacea și securitatea cetățenilor este prioritatea noastră, mai ales acum, când vedem că războiul este foarte aproape. Nu vom admite ca rea-voința unora să le pună în pericol. Rog societatea să nu-i condamne pe cei care sunt aduși cu bani la proteste. Știm că hoții îi folosesc pentru scopurile lor. Înțelegem dificultățile acestor oameni, dar și ale celor care, în pofida greutăților, continuă să-și câștige o bucată de pâine în mod cinstit. Guvernul întreprinde tot ce-i stă în puteri pentru a ajuta oamenii în condițiile creșterii prețurilor”.

”Vedem cu toții cum se zbat corupții și cât de tare strigă. Ei ne dau lecții de viață? Noi nu luăm lecții de viață și de democrație de la indivizi care au furat miliarde de la oameni și și-au subordonat statul pentru a putea fura nestingheriți”. ”Nu luăm lecții de viață de la infractori din cauza cărora Moldova e săracă, vulnerabilă și total dependentă energetic. I-a lovit grija de oameni? Unde le era grija când furau bani cu sacii? Lor nu le pasă de oameni, doar se folosesc de sărăcia lor - sărăcie pe care tot ei au creat-o. Nu luăm lecții de patriotism de la trădători care vor să bage țara în război. Justiția trebuie să-și facă treaba. Hoții și trădătorii de țară trebuie să răspundă pentru crimele lor. Oamenii așteaptă de la noi pace, stabilitate și ordine - noi le vom asigura pace, stabilitate și ordine”, afirmă președinta R.Moldova.

Precizăm că, Partidul Șor organizează, de mai bine de o lună, proteste împotriva guvernării. Participanții cer demisia șefei statului și a Guvernului. Oamenii vin organizat la manifestațiile de la Chișinău, după care sunt plătiți, de la 200 de lei (cca 10 euro) până la 200 dolari, potrivit unei investigații realizate de Ziarul de Gardă cu camera ascunsă. Liderii formațiunii neagă faptul că ar plăti protestatarii veniți în capitală. Cei de la Partidul Șor au improvizat ”Orășelul Schimbării”, în centrul Chișinăului, unde rămân peste noapte, în fața Parlamentului și a Președinției. Duminică au blocat și o parte a carosabilului, iar luni a fost nevoie de intervenția poliției pentru a elibera strada Ștefan cel Mare de corturile simpatizanților Partidului Șor.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre încercările de destabilizare a situației din R.Moldova, în contextul războiului din Ucraina