Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va fi încoronat pe 6 mai 2023, iar soția sa Camilla va fi încoronată Regină Consoartă

charles_camilla.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / The Royal Family

Palatul Buckingham a anunțat că noul monarh britanic, Charles al III-lea va fi încoronat rege pe 6 mai 2023. Ceremonia va avea loc la Westminster Abbey, dar va fi mult redusă față de cea a mamei sale, Elisbeta a II-a în 1953.

Charles al III-lea a devenit rege pe 8 septembrie imediat după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, dar încoronarea sa va avea loc abia anul viitor în cadrul unei ceremonii în catedrala Westminster Abbey din Londra, prima de acest fel după cea a predecesoarei sale desfășurată pe 2 iunie 1953.

Se așteaptă ca numărul invitaților oficiali să fie mult redus, circa 2.000, față de 8.000 acum 70 de ani și va fi probabil mai scurtă, o oră față de trei.

"Încoronarea va reflecta rolul monarhului în prezent și va privi spre viitor, fiind în același timp înrădăcinată în tradițiile și ceremonialul de lungă durată" se spune în comunicatul Palatului Buckingham.

O astfel de ceremonie mai puțin fastuoasă se încadrează mult mai bine în perioada actuală de criză economică și se potrivește cu dorința lui Charles de a avea o monarhie mai redusă.

Încoronarea are șase părți - recunoașterea, jurământul, ungerea, învestirea, întronarea și omagierea.

Liderul spiritual al Bisericii Angliei, Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, îl va declara pe Charles 'rege neîndoielnic'. Acest ritual datează din epoca anglo-saxonă.

Regina consoartă, Camilla, va fi apoi încoronată și ea. Spre deosebire de soțiile Regilor, soții Reginelor nu devin Regi Consort și, prin urmare, nu sunt încoronați.

În mod tradițional, încoronările au avut loc în zilele săptămânii, care au fost declarate sărbători legale pentru a permite publicului să se implice, fie urmărindu-le la televizor, fie înghesuindu-se pe străzile din Londra.

Încoronarea Regelui Charles va avea loc sâmbătă. Nu se știe încă dacă vinerea care urmează sau lunea următoare vor fi declarate sărbători legale.