Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: Alegerile intermediare și umbra lui Donald Trump

trump.png

Donald Trump în liftul de la Trump Tower, New York, 16 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
Dominick Reuter AFP via rfi.fr

La apropiatele alegeri de la jumătatea mandatului din SUA, președintele Biden speră să păstreze o majoritate democrată în cel puțin una dintre cele două camere ale Congresului. Republicanii, a căror campanie a fost în mare parte vampirizată de Donald Trump, speră cel puțin la același succes, se arată într-un comentariu publicat pe site-ul televiziunii France24

„Este o alegere între două moduri foarte diferite de a privi economia”. Acestea sunt cuvintele rostite de Joe Biden în timpul unui discurs adresat muncitorilor dintr-o fabrică Volvo pe 7 octombrie a.c, cu o lună înainte de alegerile de la jumătatea mandatului care vor avea loc pe 8 noiembrie. Președintele american și-a apărat apoi realizările în plan economic și i-a acuzat pe republicani chiar că ”se opun succesului economic” al Statelor Unite.

În timpul „alegerilor intermediare”, alegătorii americani vor trebui să aleagă tabăra care va avea majoritatea în Congres până la încheierea mandatului lui Joe Biden, iar umbra lui Donald Trump își face simțită prezența.

În prezent, democrații dețin majoritatea în fiecare dintre cele două Camere: 221 de locuri din 435 în Camera Reprezentanților – față de 212 pentru republicani și 2 locuri vacante. În Senat, au 50 de membri aleși – la fel ca republicanii – dar vicepreședintele democrat Kamala Harris poate decide între senatori în caz de egalitate. În câteva săptămâni, Camera Reprezentanților va fi reînnoită în întregime, iar Senatul cu mai mult de o treime (35 de locuri din 100).

„Pentru Joe Biden, este vorba ca aceste alegeri să nu se transforme într-un referendum asupra a ceea ce ar fi putut sau nu să facă în primii doi ani de mandat și să nu piardă prea mult teren, prin păstrarea majorității în cel puțin una dintre cele două Camere”, explică Jean-Éric Branaa, conferențiar specializat în Statele Unite.

Totuși, președintele democrat nu câștigă: în ciuda unui rating de popularitate în creștere în ultimele săptămâni, Joe Biden ar putea fi sancționat, așa cum se întâmplă în general în timpul „alegerilor intermediare” pentru un președinte în exercițiu.

Mathieu Gallard, director de studii la institutul Ipsos, a explicat în Le Monde în 2018 că „din 1860, de când există bipolaritatea democrați / republicani, 37 din cele 40 „alegeri intermediare” au dus la un declin al partidului președintelui Camerei Reprezentanților”. Alegerile din 2018 nu au făcut excepție, democrații recâștigând controlul asupra Camerei.

Democrații, din nou în campanie anti-Trump

Joe Biden practic îi imploră  americani, de multă vreme și pe toate căile posibile, să-i acorde creditul de care are nevoie pentru a ocoli acele reglementări parlamentare care în prezent îl împiedică să interzică puștile de asalt sau să legalizeze avortul la nivel național. „Americanii au de ales”, a spus președintele într-un discurs recent. Avortul și armele sunt „pe buletinul de vot”, a spus el.

Democrații fac din aceste două subiecte teme centrale de campanie pentru alegerile intermediare, în special din dreptul la avort: la trei luni după revocarea hotărârii Roe vs. Wade de către Curtea Supremă, mii de americani au mărșăluit chiar sâmbăta trecută pentru dreptul la avort, care a fost interzis rapid în mai multe state conduse de republicani.

Însă acest subiect nu ar trebui să încline votul pentru „alegerile intermediare”, potrivit lui Jean-Éric Branaa: „Fiecare este pe calea lui: dreptul la avort este un argument convingător în tabăra democrată, în timp ce republicanii sunt complet indiferenți față de acest lucru."

Pe de altă parte, prezența lui Donald Trump este activă în această campanie electorală - și-a înmulțit mitingurile în toată țara, inclusiv în Arizona, duminică...  Alegerile din 8 noiembrie devin „imprevizibile”, potrivit specialistului american:

„Donald Trump a rămas în jocul politic, iar Joe Biden și-a menținut presiunea din campania prezidențială – pe care o transformase într-un referendum anti-Trump, mizând pe aspectul moral.’Pentru alegerile intermediare, președintele democrat a preluat exact aceeași temă: și-a refăcut campania din 2020 spunând „Dacă votezi pentru republicani, îl votezi pe Trump.” Acesta este motivul pentru care aceste alegeri sunt imprevizibile: nu se știe dacă americanii vor fi sau nu receptivi la acest limbaj anti-Trump”.

Trei rezultate posibile pentru Joe Biden

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziţia republicană are şanse mari să obţină cel puţin 10, până la 20 de locuri în plus în Camera Reprezentanţilor – ceea ce ar fi suficient pentru a-i acorda majoritatea.

Democrații ar fi favoriți în proporție de 67% pentru a menține majoritatea în Senat, potrivit site-ului specializat în jurnalism bazat pe date FiveThirtyEight, în timp ce republicanii au fost în frunte până în iulie anul trecut, după acest model statistic.

Acordul privind legea reducerii inflației și scăderea prețului la benzină din ultimele săptămâni pot explica acest optimism pentru democrați.

În acest scenariu, al unui Congres în care republicanii și democrații controlează fiecare câte o cameră, „Joe Biden va guverna prin decret, așa cum fac toți președinții când nu-și pot face treaba cum trebuie în Congres”, precizează Jean-Éric Branaa. „Atunci va putea avansa mai ales în chestiuni de politică externă – o prerogativă constituțională a președintelui Statelor Unite.”

Dacă republicanii vor câștiga majoritatea în ambele Camere, Joe Biden va avea în continuare prerogativa politicii internaționale. Pe scena națională, republicanii ar putea adopta legi „dar președintele Statelor Unite are o putere imensă, dispunând de drept de veto”, explică specialistul în politică americană.

„Acest drept de veto poate fi eludat printr-un vot a două treimi din fiecare Cameră, dar având în vedere configurația actuală a alegerilor intermediare, republicanii nu vor putea niciodată să unească aceste două treimi. Joe Biden ar fi atunci un obstacol și ar putea respinge toate legile votate”.

Ultimul scenariu – cel mai fericit pentru Joe Biden: democrații câștigă alegerile de la jumătatea mandatului cu majoritatea în Camera Reprezentanților și în Senat. În acest caz, președintele american va avea ocazia să avanseze o legislație majoră – așa cum a putut face cu legea infrastructurii și legea reducerii inflației în primii doi ani de mandat. „Acest lucru i-ar putea permite să adopte legea imigrației, reforma majoră a mandatului său – dar care este blocată, din lipsă de acord din partea Senatului din acest moment. Dacă va reuși, vom vorbi despre marele președinte Biden pentru următorii... 50 de ani”, adaugă el zâmbind.

 

Traducere de Adriana Petrescu, după articolul publicat de France24