Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul olandez vine în Romania. Primim sau nu undă verde pentru Schengen?

schengen.png

Plăcuța care marchează una din intrările în orășelul Schengen din Luxemburg, cel care a dat numele Tratatului european
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

“Avem nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru o decizie privind aderarea la Schengen iar acest lucru necesită timp.” Este poziția exprimată de ambasadorul Olandei la București, într-un răspuns pentru Europa Liberă. Diplomatul face această afirmație în ziua în care premierul Mark Rutte vine în România, ca să inspecteze trupele olandeze dislocate la baza Cincu.

“Poziţia olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerinţele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informaţii actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, Roelof van Ees, ambasadorul în România al Ţărilor de Jos.

Posibila aprobare a Olandei pentru aderarea României trebuie să fie acceptată şi de parlamentul din Haga, oraşul în care sunt sediile instituţiilor guvernamentale şi legislative din Ţările de Jos.

Vizita sefului guvernului olandez vine cu două luni înainte de un vot decisiv în Consiliul Justitie si Afaceri Interne, pentru o eventuală aderare a României la spațiul de libera circulatie.

În coaliția la putere în Olanda nu există un consens în acest moment pe aderarea Bucureștiului și Sofiei.