Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Să ne pregătim pentru confruntarea cu terorismul de stat rusesc

scurgeri_gaz_nord_stream.jpg

Scurgerea de gaz din conducta Nord Stream 2 văzută dintr-un avion militar danez, zona insulei Bornholm, Danemarca, 27 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Danish Defense / AFP via France24

Loviturile cu rachete lansate de Rusia împotriva Ucrainei i-au pus pe liderii europeni în stare de alertă. Mișcările Rusiei marchează un punct de cotitură în războiul din Ucraina și în același timp cresc amenințarea directă la adresa Europei.

Ca o confirmare a complexității situației, Palatul Elysée a convocat încă de la începutul acestei săptămâni un Consiliu de Apărare restrâns, care a avut loc timp de o oră și jumătate în prezența miniștrilor de externe Catherine Colonna și ai armatelor Sébastien Lecornu. Potrivit unei depeșe a Agenției France Presse, președintele Emmanuel Macron a luat cu această ocazie „noi măsuri de sprijinire militară a Ucrainei și de a asigura nevoile populației sale".

Marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg anunța că, în urma incidentelor de la conducta Nord Stream, alianța și-a „dublat" prezența în Marea Baltică și în Marea Nordului și că aliații își vor „crește securitatea în jurul instalațiilor cheie".

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la începutul acestei săptămâni, într-o conferință desfășurată în capitala estoniană Tallin, că UE trebuie să facă mai mult pentru a-și proteja infrastructura critică. Aceasta după ce Germania a luat în calcul intervenția străină într-un act de sabotaj feroviar în nordul țării.

Dar ce ar putea face Rusia, concret, dincolo de a continua să bombardeze Ucraina?

Experții consultați de Politico spun că Rusia ar putea pur și simplu să saboteze viața europeană.

O provocare directă la adresa unui un aliat NATO este puțin probabilă, dar Kremlinul pare din ce în ce mai dispus să lovească pe ascuns sistemele care stau la baza societăților țărilor NATO.

În cazul Nord Stream ca și în cel al tăierii cablurilor feroviare din nordul Germaniei, amprenta rusească este prea evidentă pentru a nu le da serios de gândit liderilor europeni.

Dar posibilitățile Rusiei sunt practic nelimitate. Politico reia atenționarea lansată de prim-ministrul leton, Krišjānis Kariņš potrivit căruia conductele de petrol și gaze sau cablurile de date reprezintă puncte vulnerabile pentru Europa.

La începutul acestui an, în conceptul strategic actualizat al NATO,  „atacurile hibride" asupra infrastrutcurilor au fost trecute printre tipurile de agresiuni care ar putea declanșa clauza Articolului 5. Aceasta prevede că un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor.

Cu toate acestea, în ciuda eforturilor din ultimii ani de a spori „reziliența" în cadrul NATO, rețelele de infrastructură ale Europei sunt vaste și adesea deținute de companii private – astfel încât opțiunile sunt limitate. 

Este foarte dificil de prevăzut unde ar putea avea loc un atac și, în cazul în care un astfel de eveniment s-ar produce, atribuirea sa unei entități statale este la fel de complicată.

Organizațiile teroriste au obiceiul de a-și revendica atentatele. Nu același lucru se întâmplă, însă, cu terorismul de stat.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 13 octombrie 2022