Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Zamfir (PSD): Analizăm un nou pachet de ajutoare pentru persoanele defavorizate

Daniel Zamfir pachet ajutoare persoane defavorizate ajutor incalzire.jpg

Daniel Zamfir spune că pensiile vor fi majorate cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie 2023
Daniel Zamfir spune că pensiile vor fi majorate cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Pensiile vor crește cu cel puțin 10%, spune la RFI senatorul PSD Daniel Zamfir. El anunță de asemenea că Ministerul Muncii și cel de Finanțe analizează un nou pachet de ajutoare pentru persoanele defavorizate: ”Vă asigur că oamenii nu vor rămâne descoperiți în această perioadă”.

Pensiile vor fi majorate sigur de la 1 ianuarie anul viitor, a declarat recent ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi. O majorare cu 10%, cum se vehiculează în prezent, nu ar acoperi însă nici măcar inflația de 16 procente, anunțată de INS.

Daniel Zamfir spune că trebuie umblat la cauza inflației: ”Procentul nu acoperă rata inflației de astăzi. Ce pot să vă spun cert este că pensiile vor crește cu cel puțin 10%, aici coaliția a ajuns la această înțelegere. În ceea ce privește rata inflației, estimarea de acum este într-adevăr undeva la 15%, cea pentru anul viitor este undeva la 7,7%, dar ce este cel mai important este să acționăm la cauzele inflației, că până la urmă, această rată a inflației este crescută în absolut toate țările europene. Dacă începem să umblăm la cauze, o să și rezolvăm această chestiune și cauza principală a creșterii ratei inflației este creșterea prețurilor la energie electrică și gaze, or aici mai degrabă trebuie umblat, ca să diminuăm considerabil rata inflației”.

 

Inflația, aproape de 16%. Aurelian Dochia: Nici anul viitor nu e sigur că vom ajunge sub 10%

 

În șapte ani, dublarea salariilor bugetare, deficit bugetar de opt ori mai mare. Și ne mai miră deficitul comercial enorm?

 

Întrebat ce măsuri sociale sunt avute în vedere pentru a acoperi totuși rata inflației, senatorul PSD a răspuns: ”Ce pot să vă spun e că acum se analizează să existe un nou pachet de ajutoare pentru persoanele defavorizate, este vorba de un pachet, din nou, pentru ajutor pentru încălzire, dar vă va spune domnul Budăi mai multe și domnul Câciu, e vorba de un ajutor din acesta one-off pentru încălzire, pe care-l pregătesc Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii, deci vă asigur că oamenii nu vor rămâne descoperiți în această perioadă”.

 
Daniel Zamfir, despre majorarea pensiilor, care nu acoperă inflația