Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron: Vladimir Putin trebuie să înceteze conflictul. Ne consolidăm prezența în România

macron_france2.jpg

Președintele Macron, interviu pentru France2, 12 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
Captură de ecran France 2 via rfi.fr

Rusia este un stat care a decis să dechidă un război, care a violat integritatea Ucrainei, sustine presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care, vorbeste despre «crime de război săvârșite de Rusia, în Ucraina. Justiția internațională va da verdictul iar Vladimir Putin trebuie să înceteze conflictul și să revină la masa negocierilor", a explicat președintele Emmanuel Macron. Liderul de la Palatul Elysée a fost invitat într-o emisiune difuzată de postul de televiziune France 2.

El anunță că va aproviziona cu noi echipamente Ucraina dar, spune Emmanuel Macron, el nu poate livra cât armamament și echipament îi este cerut de președintele Volodimir Zelenski deoarece este nevoie de echipament și pentru a putea fi protejat flancul estic, România spre exemplu:

”Eu sunt obligat să păstrez o parte din echipament pentru a ne proteja, a proteja teritoriul național dar și pentru a ne proteja aliații. De la începutul invaziei, Franța a fost "națiunea-cadru" pentru inițiativa NATO din România, iar aici am desfășurat, încă din prima zi a invaziei ruse în Ucraina, forțe militare dar și echipamente foarte importante. Este frontiera cea mai estică a EU și a NATO iar în ultimele zile am trimis în România tancuri Leclerc. Intensitatea bombardamentelor e alta. Motiv pentru care trebuie să consolidăm prezența din România, Estonia și Lituania unde, trimitem avioane Rafale", a spus președintele francez.

Rusia se află într-o logică paralela și trebuie să explice puțin poporului ce anume se întâmplă, a mai precizat președintele Emmanuel Macron care, l-a invitat pe omologul rus, Vladimir Putin să revină la massa negocierilor.

 

Întrebat dacă Rusia a devenit un stat terorist, așa cum a precizat Ucraina, liderul de la Palatul Elysée a răspuns că nu dorește să facă astfel de calificări, dar a precizat că Rusia este un stat care a decis să dechidă un război, care a violat integritatea Ucrainei, astfel că preferă să evoce «crime de război săvârșite de Rusia. Justiția internațională va da verdictul iar Vladimir Putin trebuie să înceteze conflictul și să revină la masa negocierilor", a explicat președintele Emmanuel Macron.

Pe de altă parte, conflictul a intrat într-o nouă fază, susține șeful statului:

"Este o fază inedită, de bombardamente. Ele au fost organízate pe cale terestră, maritimă, aeriană, cu drone, împotriva unor structuri esențiale și contra civillor. Atacurile au loc pe întreg teritoriul, au fost omorâți civili și a fost aruncate în aer platformele care permit ucrainenilor să aibă curent, să se încălzească, să poată trăi. Obiectivul Rusiei, din ultímele zile, este să spargă rezistența ucraineană. Din 24 februarie nu au existat atât de multe bombardamente”.

Președintele Emmanuel Macron vorbește despre o schimbare de tactică din partea Rusiei:

Ne instalăm în război. Cred că francezii trebuie să știe acest lucru. Rusia a ales acest lucru, în ultimele zile. După ofensivele ucrainene din ultimele săptămâni, care au reușit să recupereze teritorii din Donbas, Rusia a ales să mobilizeze tineri pentru a fi trimiși pe front, să organizeze referendumuri care nu au niciun statut legal și deci să-și anexeze teritorii ucrainene iar apoi a lansat aceste bombardamente care distrug viețile ucrainenilor. Franța a decis să susțină în continuare Ucraina, dar, fără să fie parte în acest conflict deoarace nu ne dorim un război mondial”.

Franța va aproviziona cu noi echipamente Ucraina, explică liderul de la Palatul Elysée:

De la începutul războiului, Franța a furnizat Ucrainei diverse echipamente, carburant, vehicule blindate, rachete pentru a se proteja. Am livrat și faimoasele lansatoare Caesar iar ele au fost decisive în contraofensiva din Donbas. Am livrat 18 lansatoare iar acum pregătim livrarea a încă 6 tiruri suplimentare, împreună cu Danemarca. Practic, noi le-am construit dar ele erau destinate armatei daneze. În paralel, vom livra radare, rachete pentru a se putea proteja de aceste atacuri ale Rusiei”.

Dar, explică președintele Emmanuel Macron, el nu poate livra cât armamament și echipament îi este cerut de președintele Volodimir Zelenski, deoarece este nevoie de echipament și pentru a putea fi protejat flancul estic, România spre exemplu:

Eu sunt obligat să păstrez o parte din echipament pentru a ne proteja, a proteja teritoriul național dar și pentru a ne proteja aliații. De la începutul invaziei, Franța a fost "națiunea-cadru" pentru inițiativa NATO din România, iar aici am desfășurat, încă din prima zi a invaziei ruse în Ucraina, forțe militare dar și echipamente foarte importante. Este frontiera cea mai estică a EU și a NATO iar în ultimele zile am trimis în România tancuri Leclerc. Intensitatea bombardamentelor e alta. Motiv pentru care trebuie să consolidăm prezența din România, Estonia și Lituania unde, trimitem avioane Rafale".

Președintele Emmanuel Macron va reveni pe platoul unei televiziuni pe 26 octombrie, dar, atunci, va vorbi despre mizele politice naționale.