Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Zamfir: Ministrul Energiei trebuie să renegocieze la Bruxelles condițiile PNRR

Daniel Zamfir PSD criza energie.jpg

Daniel Zamfir: În acest context internațional, să-ți închizi capacitățile de producție ar fi o crimă
Daniel Zamfir: În acest context internațional, să-ți închizi capacitățile de producție ar fi o crimă
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Președintele Comisiei Economice a Senatului, Daniel Zamfir (PSD), spune la RFI că Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie renegociat: ”O să solicităm ministrului Energiei renegocierea în PNRR a jalonului care ne obligă să închidem termocentrale de la Turceni și Rovinari”.

Daniel Zamfir spune că ”nevoia ne obligă în acest moment să valorificăm ceea ce avem în Valea Jiului. Niciodată, extracția cărbunelui din Valea Jiului nu a fost o activitate profitabilă, întotdeauna a fost subvenționată de Guvern. Pot să vă spun că după vizita pe care noi, Comisia Economică, am făcut-o la începutul săptămânii trecute în Valea Jiului, la centrala de la Paroșeni și la mina de la Livezeni, am constatat pentru prima dată, cărbunele din Valea Jiului este o marfă care este foarte solicitată în acest moment și în afara României, dincolo de faptul că o putem folosi aici să producem energie mai ieftină. Astăzi, când vorbim, producerea energiei pe cărbune este mai ieftină decât pe gaze naturale. Cărbunele îl avem, gazul încă așteptăm să-l scoatem din Marea Neagră”.

Senatorul PSD cere o renegociere a PNRR: ”Am solicitat și o să solicităm în continuare, pentru că săptămâna viitoare o să mergem și la Turceni și Rovinari, o să solicităm ministrului Energiei renegocierea în PNRR a jalonului care ne obligă să închidem termocentrale de la Turceni și Rovinari, grupuri energetice de acolo, lucrul ăsta e clar, nu mai este posibil în această situație în care ne aflăm astăzi, cu războiul la ușă, cu Ucraina care de la începutul săptămânii iată, nu ne mai poate livra energie electrică. Cred cu tărie că ministrul Energiei trebuie să renegocieze la Bruxelles condițiile PNRR-ului. Green Deal-ul, acel pact european pentru trecerea la energie verde, este undeva pus între paranteze astăzi, avem un cu totul alt obiectiv și anume să ne producem, fiecare acolo unde putem, energie electrică, cu resursele pe care le avem”.

 
Daniel Zamfir, despre cărbune și PNRR