Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schengen|Dragoș Tudorache: Nu trebuie doar să convingem Olanda, avem și teme de făcut, să nu le ascundem sub preș

dragos_tudorache_schengen_olanda.jpg

Mark Rutte și Klaus Iohannis, divergențe în privința aderării României la Schengen?
Mark Rutte și Klaus Iohannis, divergențe în privința aderării României la Schengen?
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Alex Nicodim

România nu trebuie doar să convingă Țările de Jos să o accepte în Spațiul Schengen, ci trebuie să-și facă și temele în plan intern. Iată ce spune la RFI eurodeputatul Renew Europe Dragoș Tudorache, care comentează declarațiile premierului Mark Rutte pe acest subiect.

Mark Rutte a afirmat că țara sa nu se opune în principiu aderării României la Spațiul Schengen. El a precizat însă că e nevoie de suficienți pași pozitivi și de un stat de drept mai bun, motiv pentru care așteaptă raportul experților Comisiei Europene.

Parlamentarul european Dragoș Tudorache crede că poziția premierului olandez poate fi privită ca un semnal pozitiv: ”Din punctul meu de vedere, este un centimetru în plus făcut față de poziția deja cunoscută a Olandei în această lungă perioadă de 11 ani, în care Olanda s-a opus practic la nivel politic acestei decizii în privința României și Bulgariei, deci această declarație că în principiu nu s-ar opune o putem citi într-o cheie favorabilă, într-o cheie optimistă. Să nu uităm și că această vizită suplimentară care se petrece acum, în aceste zile, în România și în Bulgaria, a experților statelor membre și a Comisiei Europene este o vizită care a fost cumva gândită tocmai pentru a da statelor membre, mai ales Olandei, dar și altora care ar mai avea rezerve politice, dar în principal Olanda, a le da un ultim argument pentru a-și schimba poziția. De aceea, cel puțin eu sunt foarte dezamăgit de faptul că tocmai Olanda a ales să nu trimită experți în această misiune”.

 

Gheorghe Falcă: Dacă România nu intră acum în Schengen, următoarea ocazie va fi peste trei ani

 

Victor Negrescu (PSD): România, șansă reală să intre în Schengen. Probabil, va fi o aderare în două etape

 

În opinia eurodeputatului Renew Europe, ”e clar că nu există nici o legătură directă între aderarea la Schengen și MCV, însă legătura politică există și a existat de foarte mult timp, pentru că ține de credibilitatea eforturilor pe care un stat membru le face (...). Dincolo de eforturile pe care le facem la nivel european, avem și teme de făcut acasă și nu trebuie să le ascundem sub preș, să ne prefacem că ele nu sunt acolo și că tot ceea ce e de făcut e de convins Olanda”.

 
Dragoș Tudorache, despre declarațiile lui Mark Rutte privind intrarea României în Spațiul Schengen