Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rapperul Kanye West vrea să cumpere rețeaua de socializare Parler

rapper_kanye_west.jpg

Rapperul Kanye West la ceremonia de decernare a premiilor Vanity Fair, Los Angeles, 10 februarie 2020
Sursa imaginii: 
Jean-Baptiste Lacroix AFP via France 24

Rapperul american Kanye West și-a anunțat recent intenția de a cumpăra rețeaua de socializare Parler, deosebit de populară printre adepții americani ai teoriilor conspiraționiste și susținătorii lui Donald Trump, transmite AFP.

„Într-o lume în care opiniile conservatoare sunt considerate controversate, trebuie să ne asigurăm că avem dreptul de a ne exprima liber”, a spus cel care se autointitulează Ye într-o declarație publicată de publicația Parler.

Valoarea tranzacției, care se preconizează că se va încheia în al patrulea trimestru din 2022, nu a fost dezvăluită.

Kanye West s-a aflat în ultimele zile în centrul mai multor controverse, în special pentru că a publicat comentarii considerate ca fiind antisemite pe Instagram și Twitter. Ambele platforme i-au restrâns dreptul a posta.

„Revoluționați spațiul virtual, asigurați libertatea de exprimare și nu va trebui să vă faceți niciodată griji că ați putea fi excluși de pe rețelele sociale”, a declarat George Farmer, CEO al rețelei Parler.

„Încă o dată, Ye demonstrează că este cu un pas înaintea știrilor promovate de mijloacele media de masă”, a adăugat Farmer.

Decizia rapperului a fost deopotrivă lăudată și condamnată pe Twitter, mulți internauți ironizând dorința mai multor miliardari de a deține rețele de socializare, cu scopul de a asigura libertatea de exprimare.

„Asta o să fie amuzant!!”, a spus Elon Musk, șeful Tesla și SpaceX, care a vrut să cumpere Twitter în primăvară pentru 44 de miliarde de dolari, înainte ca cei care dețineau rețeaua să se răzgândească, la scurt timp după discutarea ofertei. El trebuie să ajungă la o nouă înțelegere pentru a achiziționa platforma până la sfârșitul lunii, dacă dorește să evite un proces răsunător.

Dar acel tweet a fost șters câteva ore mai târziu, la fel ca imaginea în care erau înfățișați sub formă de personaje manga Elon și Kanye West, o fotografie hilară, intitulată „Twitter” și „Parler”, unindu-și forțele, cu mențiunea „Încă n-ați văzut nimic”.

"Psiholog"

Potrivit publicației Politico, Kanye West a vorbit luni la telefon cu Donald Trump și intenționează să ia cina cu el în curând.

Rapperul a declarat pentru Bloomberg că îl va invita pe politician să se alăture lui Parler și că intenționează la rândul lui să se alăture grupului Truth Social, rețeaua de socializare lansată de fostul șef al statului la sfârșitul lunii februarie.

Se pare că Kanye West încă nu a decis dacă va renunța sau nu la platformele mainstream.

Pentru el, rețeaua Parler servește drept „adăpost sigur pentru oamenii care au fost hărțuiți de poliția Internetului”, a spus el pentru Bloomberg. "Pe rețelele de socializare ar trebui să putem să exprimăm liber ceea ce simțim, să ne exprimăm cele mai profunde gânduri. Și chiar și fricile. Pentru mine, rețelele de socializare ar trebui să fie un fel de psiholog".

Lansată în 2018, rețeaua Parler a crescut vertiginos după ce Donald Trump a fost înlăturat de pe Twitter și Facebook, la scurt timp după atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, când fostul președinte american a fost acuzat că și-a incitat susținătorii la violență.

Dar și Apple și Google, acuzând amenințările tot mai mari de violență și activități ilegale în rețea, l-au eliminat de pe platformele lor. De asemenea, Amazon Web Services (AWS) a decis să nu-l mai găzduiască pe serverele sale.

Parler a fost acceptat din nou pe App Store din aprilie 2021 și pe Google Play Store din septembrie 2021, dar rămâne foarte departe de platformele mainstream în ceea ce privește audiența.

Rețeaua se prezintă drept o „forță motrice în lupta împotriva” giganților tehnologici, a statului, a cenzurii și a fenomenului cancel culture.

Truth Social a fost aprobat de Google Play Store săptămâna trecută, după ce a acceptat să-și actualizeze politica privind eliminarea mesajelor care incită la violență.

 

 

Traducere de Adriana Petrescu după articolul publicat de France 24.