Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Estonia califică Rusia drept "stat terorist", von der Leyen invocă "pura teroare"

steag_estonia.jpg

Steagul Estoniei
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Parlamentul Estoniei a condamnat marţi anexările de teritorii ucrainene de către Moscova şi a calificat Rusia drept "regim terorist", informează Agenția France Presse, preluată de Agerpres. Declaraţia a fost adoptată de 88 de deputaţi dintr-un total de 101. Estonia nu este însă prima țară care declară Rusia drept stat terorist.

În rezoluția sa, Legislativul de la Tallin a calificat Rusia drept "regim terorist şi Federaţia Rusă - ţară ce susţine terorismul".

Motivul: prin ameninţările sale cu un atac nuclear, regimul lui Vladimir Putin a făcut din Rusia cel mai mare pericol pentru pacea din Europa şi din întreaga lume.

Estonia urmează în acest demers vecinei sale, Letonia, al cărei Parlament (Seimul) a desemnat încă din luna august Rusia drept 'ţară care sprijină terorismul' şi a invitat şi alte ţări să adopte iniţiative similare.

Declaraţia letonă consideră invazia în Ucraina şi acţiunile forţelor armate în această ţară drept principalul motiv pentru condamnarea Rusiei ca 'stat terorist'.

Sprijin constant pentru regimurile teroriste, crime de război

Textul menționează, de asemenea, 'sprijinul prelungit al Rusiei pentru regimurile şi organizaţiile teroriste, precum şi finanţarea acestora'.

De exemplu, Rusia este cel mai mare furnizor de arme pentru regimul lui Bashar al-Assad în Siria şi a efectuat atacuri asupra unor ţări suverane, inclusiv otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale în Marea Britanie şi doborârea zborului Malaysia Airlines MH-17, soldată cu moartea a 298 de persoane.

Mai recent, la 13 octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat o rezoluție privind recunoașterea regimului lui Vladimir Putin ca fiind terorist. APCE a devenit astfel primul organism internațional care declară Rusia ca fiind stat terorist.

Iar cu o zi în urmă, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că atacurile cu drone şi rachete ale Rusiei asupra centralelor electrice şi a altor obiective de infrastructură civilă din Ucraina sunt „acte de pură teroare" care echivalează cu crime de război, după cum relatează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

 

Statele Unite își mențin rezerva

Deocamdată, administrația SUA nu intenţionează să desemneze Rusia ca stat sponsor al terorismului, alături de țări precum Siria, Iran, Coreea de Nord şi Cuba, care fac parte din această listă.

Ideea a fost respinsă de însuși președintele Biden, în septembrie, iar John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă a precizat atunci că un asemenea act ar pune în pericol poziția Ucrainei la eventuale negocieri cu Rusia.

Precizările au venit însă după ce Senatul de la Washington votase în unanimitate o rezoluție neobligatorie prin care cerea Executivului declararea Rusiei ca stat terorist.

Dacă o asemenea decizie ar fi luată de mari actori globali, precum SUA sau UE, aceasta ar avea efecte nu doar asupra relațiilor politice și comerciale cu Rusia. Alți parteneri ai Moscovei, state sau companii, ar putea fi supuse la rândul lor sancțiunilor.

Rămâne de văzut care va fi efectul recentelor bombardamente efectuate de Rusia asupra țintelor civile și infrastructurii ucrainene.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 20 octombrie 2022