Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Oprea (PSD): Revenirea la piața reglementată de energie ar aduce un pic de liniște socială

Radu Oprea OMV ANAF taxa solidaritate.jpg

Radu Oprea: Eu aș citi reglementarea privind taxa de solidaritate la pachet cu Ordonanța 27
Radu Oprea: Eu aș citi reglementarea privind taxa de solidaritate la pachet cu Ordonanța 27
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Revenirea temporară la piața reglementată de energie este cea mai bună soluție pentru a proteja economia și consumatorii casnici și pentru a avea predictibilitate și un pic de liniște socială, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea. El spune despre prelungirea mandatului șefului ANRE că ”într-o astfel de perioadă ai nevoie de stabilitate”.

PSD propune în coaliție reglementarea pieței de energie, pentru o perioadă limitată. O asemenea măsură ar putea fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie anul viitor, potrivit agențiilor de știri.

Radu Oprea explică de ce vrea PSD revenirea la piața reglementată de energie: ”Este un lucru pe care-l susținem de mai multă vreme și credem că este cea mai bună soluție în această perioadă, pentru a proteja într-adevăr și economia, dar și consumatorii casnici și pentru a avea predictibilitate și un pic de liniște socială, dacă vreți, astfel încât consumatorii să știe, să poată să vadă pe o perioadă de timp care este prețul pe care-l plătesc și care sunt ofertele pe care le primesc de energie electrică. Cred că este un lucru care poate să facă bine inclusiv furnizorilor din piață serioși, care-și doresc acest lucru, să știți că este o chestiune care e împărtășită”.

 

Reporter: Piața este deja reglementată, din moment ce statul intervine cu plafonarea unor tarife, a spus la Digi24 ministrul Energiei. Virgil Popescu a comentat și liberalizarea pieței, criticată în repetate rânduri de PSD și a spus că Ordonanța 114 ”toxică”, de pe vremea guvernării PSD, a blocat investițiile în energie electrică și gaze naturale. Cum răspundeți?

Radu Oprea: Aici, eu aș fi un pic mai nuanțat și vă dau și un exemplu concret. Black Sea Oli&Gas extrage astăzi și vinde gaze din Marea Neagră. Lucrul acesta s-a întâmplat în toată această perioadă, ceea ce arată că investițiile s-au putut realiza și s-au realizat și livrează gaze astăzi pe piața românească. Deci aici aș fi un pic mai nuanțat, nu aș fi atât de categoric ca domnul Popescu. Înțeleg mesajul politic pe care vrea să-l transmită, însă știe la fel de bine ca și mine că noul PSD are alte coordonate, pentru că legea offshore a fost trecută prin Parlament în momentul în care PSD a intrat la guvernare, nu mai devreme, deși unii se agitau foarte tare și din gură erau foarte buni, dar nu și-au asumat o astfel de lege.

 

Reporter: Da, dar prima variantă a legii offshore a blocat practic investițiile, de aceea ați venit apoi cu unele corecții.

Radu Oprea: Tocmai ce v-am dat un exemplu că această aserțiune a dvs. că a blocat investițiile nu este tocmai corectă și v-am dat exemplul unei companii americane, Black Sea Oli&Gas, care astăzi extrage gaze din Marea Neagră, au făcut toate investițiile, ceea ce arată că nu este chiar așa (...).

 

Reporter: Da, numai că aici nu contează numai ce spun eu sau vreun ministru, ci și ce spun experții independenți și actorii de pe piață, care zic că prima variantă a legii nu a funcționat.

Radu Oprea: Am toate aprecierile pentru toți experții, dar eu v-am dat un caz concret. Și UE are un obicei acum în care spune că realitățile trebuie să se bazeze pe fapte. Faptul este că o companie americană extrage astăzi gaz din Marea Neagră.

 

Mandatul șefului ANRE, prelungit

 

Reporter: Explicați-ne un lucru, vă rog: pe acest fundal de criză energetică, Guvernul prelungește mandatul șefului ANRE, susținut de PSD. De ce i se extinde mandatul?

Radu Oprea: Tocmai pentru că este nevoie de această reglementare rapidă, în această perioadă care nu este deloc ușoară pentru toți cei care lucrează în domeniul energiei. Am fost ieri la Complexul Energetic Oltenia, acum două săptămâni am fost la Complexul Energetic Hunedoara, am coborât în mină, am văzut exploatațiile. Lucrurile nu sunt deloc simple nici pentru cei care produc, nici pentru cei care furnizează, nici pentru cei care distribuie, dar cu atât mai puțin pentru cei care sunt consumatori, fie casnici, fie industriali. Și atunci, într-o astfel de perioadă ai nevoie de stabilitate, pentru a putea veni cu această reglementare a pieței și aceasta este cauza pentru care s-a luat decizia de prelungire a mandatelor.

 

Reporter: Dar ai nevoie și de o conducere eficientă la ANRE, ceea ce până acum nu prea s-a întâmplat.

Radu Oprea: În ultima perioadă, am constatat că lucrurile, în momentul în care s-a schimbat și cadrul legislativ și a dat competențe sporite ANRE-ului, pentru că de foarte multe ori s-a făcut o confuzie referitoare la competență, lumea vorbea despre prețul energiei și acest preț era stabilit pe Bursă, pe piața zilei următoare. Atunci, aici, în această zonă, ANRE-ul, prin liberalizarea despre care vorbeam, nu mai avea competență și producându-se această confuzie referitoare la competențe, a venit și acest discurs public referitor la ce poate să facă sau ce nu face ANRE. În ultima perioadă, am constatat că au intrat mai serios și în tema de controale, de reglementare, dar repet, au și competențe sporite prin lege.

 

Reporter: Deci ani de zile, șeful ANRE nu a făcut mare lucru, și-a luat concediu în plină criză energetică, a fost criticat de toată lumea, iar acum, pe final de mandat, începe să miște puțin lucrurile și dvs. îi prelungiți mandatul.

Radu Oprea: Repet, este vorba despre cadrul legal în care ANRE poate să acționeze. Faptul că la un moment dat a fost ideea de ce nu se fac campanii de informare, în acel moment ANRE nu avea această posibilitate de a face campanii de informare, astăzi este obligat. Adică această criză energetică a făcut ca și cadrul legislativ să se schimbe.

 
Radu Oprea, despre o revenire temporară la piața reglementată de energie