Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: Armata rusă evacuează Herson. Putin instaurează legea marțială în teritoriile anexate

herson_nipru.jpg

Fluviul Nipru la Herson, Ucraina, mai 2022
Sursa imaginii: 
© Andrey Borodulin, AFP via France24

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a ordonat, miercuri, 19 octombrie, instaurarea legii marțiale în cele patru teritorii ucrainene anexate. În aceeași zi administrația de ocupație rusă din Herson, în sudul Ucrainei, a indicat că evacuează locuitorii orașului ”înainte ca trupele ucrainene să ajungă aici” și a asigurat că «armata rusă va combate până la moarte».

De partea sa, Kiev acuză Rusia că încearcă să inducă frica locuitorilor din Herson.

Între 50.000 și 60.000 de persoane urmează să fie evacuate din Herson – ordinul de evacuare este dat pentru civili dar și pentru structurile administrative civile și militare.

Ar urma să fie evacuați 10.000 de localnici pe zi, timp de 6 zile.

Cu bărcile, pe Nipru

Potrivit agenției de presă Ria Novosti, abonații unei rețele de telefonie locale au primit o alertă pe telefonul mobil, prin care, sunt îndemnați să evacueze orașul, înainte să aibă loc «bombardamente ale armatei ucrainene».

Televiziunea rusă a difuzat imagini în care a explicat că au loc evacuări ale civililor, la Herson. Localnicii sunt mutați cu ajutorul unor ambarcațiuni, pe partea stângă a fluviului Nipru.

Șeful administrației de ocupație rusă anunță la rândul său că "de miercuri, toate structurile civile și militare, trebuie să se deplaseze de partea stângă a fluviului Nipru, care, traversează orașul Herson". Acesta a explicat că «niciun civil nu va putea intra în Herson timp de 7 zile".

"Odată evacuați, civilii vor putea pleca în Rusia, dacă doresc", a ținut să explice acest responsabil rus.

Situația în zonă este tensionată iar ce se va întâmpla din momentul în care evacuările se vor încheia va depinde de situația militară, a precizat, la rândul său, generalul rus Serghei Surovkin.

”Un spectacol de propagandă”

Kievul acuză Rusia că încearcă să inducă frica locuitorilor din Herson prin afirmația că armata ucraineană va bombarda acest oraș. "Este un spectacol de propagandă ce nu va funcționa", estimează șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski.

Președintele Vladimir Putin impune legea marțială în cele 4 teritorii anexate în septembrie de Moscova, în urma unor referendumuri considerate ilegale de Occident – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Reamintim : anexarea acestor regiuni nu este recunoscută de Ucraina și nici de Occident.

Instituirea legii marțiale a fost anunțată cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de Securitate.

Kremlin a publicat imediat și un decret prin care anunța intrarea în vigoare a legii marțiale, în aceste teritorii, începând cu noaptea de joi spre vineri, la miezul nopții.

Dar, Vladimir Putin declarase că aceste teritorii au instaurat legea marțială ÏNAINTE să fie anexate Federației Ruse și că era necesar să fie instaurat regimul local, conform legislației ruse pentru ca legea să intre în vigoare.

Ce presupune Legea marțială

Justificarea oferită de Vladimir Putin este că liderii de la Kiev refuză să negocieze cu Moscova și i-a acuzat că doresc să bombardeze populația civilă din aceste regiuni.

Potrivit decretului publicat acum, guvernul rus va anunța în termen de 3 zile, măsuri concrete ce vor fi aplicate în aceste teritorii.

Ne uităm și la ce prevede, în acest moment, Constituția rusă, în cazul în care este instaurată legea marțială....pe teritoriul său. În primul rând, libertățile localnicilor vor fi restricționate, populația poate fi obligată să lucreze pentru industria apărării, dacă este nevoie, ar urma să fie consolidate măsurile de securitate, adunările publice și manifestațiile vor fi interzise, societățile strategice vor fi evacuate, nimeni nu va putea părăsi teritoriile vizate, cetățenii străini vor fi izolați, iar telecomunicațiile se vor afla sub cenzura militară.

Decretul semnat de Vladimir Putin instaurează și un regim de securitate –calificat drept «regim de reacție de nivel mediu», în peninsula Crimeea, anexată în 2014, precum și în 6 regiuni rusești aflate la frontiera cu Ucraina. Iar în zona capitalei Moscova, regimul a decretat un regim de alertă consolidat, potrivit aceluiași decret.