Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri intermediare SUA: Cine îi finanțează pe candidații ”mai trumpiști decât Trump”

peter_thiel_miliardar_sua.jpg

Peter Thiel, un miliardar mai ”trumpist” decât Trump?
Sursa imaginii: 
© AP - Carolyn Kaster via France24

Miliardarul Peter Thiel, cofondatorului PayPal și fost acționar Facebook, a devenit unul dintre cei mai importanți donatori ai candidaților republicani. El a pariat 30 de milioane de dolari pe cincisprezece personalități politice, toate având în comun faptul că sunt mai ”trumpiste” chiar și decât Donald Trump. Pentru criticii săi, nu este vorba doar un gest care să împiedice victoria democraților, ci de unul care subminează bazele sistemului politic american, comentează postul francez de televiziune France24.

În special J.D. Vance și Blake Masters, candidați republicani pentru alegerile legislative intermediare din Ohio și Arizona, pot conta pe sprijinul cofondatorului PayPal.

Unul dintre motivele finanțării generoase este că cei doi candidați au lucrat pentru Peter Thiel, înainte de intrarea lor în politică. Dar, cel mai important, J.D. Vance și Blake Masters sunt candidații care par a fi mai trumpiști decât însuși Donald Trump, nu se tem să-și expună ideile conspiraționiste și susțin valori dintre cele mai ”anti-sistem”, după cum scrie cotidianul britanic The Guardian, într-un articol publicat sâmbătă, 15 octombrie.

Candidați susținuți de suprematiștii rasei albe

Peter Thiel, care nu a mai finanțat un candidat de la susținerea lui Donald Trump în 2016, a pariat deja peste 30 de milioane de dolari pe cincisprezece candidați republicani pentru aceste alegeri, informează site-ul OpenSecrets, marți, 18 octombrie. Însă el nu este cel mai mare donator de dreapta. Pe locul fruntaș se află Ken Griffin, CEO-ul companiei de fonduri speculative Citadel, care a donat peste 50 de milioane de dolari candidaților republicani.

În timp ce alți milionari conservatori finanțează candidați mai echilibrați, Peter Thiel pare să se fi specializat în sprijinirea celor mai furioși  republicani. Devine un adevărat „făcător de regi” ai dreptei radicale, după cum scria New York Times în februarie 2022.

De exemplu, scriitorul J.D. Vance a devenit, dintr-un mare critic al lui Donald Trump în 2016, un mare adept al trumpismului în 2022. Nu ratează nicio ocazie de a acuza „invazia imigranților”, de a arăta cu degetul spre ”elitele” care ar controla totul de la Washington și de a se afișa alături de cele mai controversate figuri ale aliaților fostului președinte al Statelor Unite, precum Marjorie Taylor Greene.

În ceea ce îl privește pe Blake Masters, acesta susține atât de intens și de constant tezele rasiste, încât a primit sprijin oficial din partea diferitelor mișcări suprematiste albe pentru alegerile din noiembrie. El consideră că guvernul și politicienii din Congres sunt mai mult sau mai puțin toți „psihopați de care ar trebui să scăpăm”.

Peter Thiel pare să „susțină doar candidații care ar putea submina bazele sistemului politic american”, scrie The Guardian. O strategie care se potrivește cu filosofia politică a întreprinzătorului care a făcut avere la începutul anilor 2000, iar astăzi este una dintre cele mai influente figuri din Silicon Valley.

PayPal și Facebook

S-a născut în Germania în 1967, apoi a emigrat în Statele Unite la sfârșitul anilor 1970. După ce a studiat la Stanford, s-a lansat în antreprenoriat și s-a stabilit în Silicon Valley. Acolo l-a întâlnit pe Elon Musk, iar împreună au înființat PayPal, care va fi vândut către eBay pentru 1,2 miliarde de dolari în 2002.

Peter Thiel avea să devină primul investitor extern în Facebook, când a cumpărat un pachet de 7% din acțiuni. Își vinde pachetul de acțiuni în 2012, cu un profit de 1 miliard de dolari.

El va folosi această avere pentru a susține diverse proiecte mai mult sau mai puțin controversate, precum Palantir, acest „Big Brother of Big Data”, unul dintre coșmarurile protectorilor datelor private de pe Internet.

În același timp cheltuiește foarte mulți bani pentru a încerca să-și crească pionii ideologici.

Peter Thiel, spre deosebire de alți antreprenori cu studii în inginerie sau afaceri, a studiat filosofia și se prezintă drept un mare admirator al filosofiei lui René Girard, scrie Financial Times.

Această pregătire „intelectuală” i-ar fi modelat în mare măsură convingerile libertariene cele mai radicale, care stau la originea angajamentului său politic, comentează cotidianul financiar britanic. În 2009, Peter afirma „nu mai cred că democrația poate fi compatibilă cu libertatea”, ducând astfel la extrem neîncrederea care îi caracterizează pe libertarieni.

Fuga în Malta

Pentru el, guvernul, sistemul de învățământ și Partidul Democrat vor să creeze o societate a gândirii unice care trebuie învinsă sau de care trebuie să se fugă. Peter Thiel a înființat în 2011 fundația Thiel Fellowship, care oferă anual un premiu de 100.000 de dolari destinat studenților care decid să renunțe la studii pentru antreprenoriat.

Thiel susține că scopul acestui premiu ar fi cel de a reduce ponderea datoriilor studențești, dar este evidentă intenția lui de a discredita sistemul de învățământ. Președintele de atunci al Universității Harvard, Larry spunea atunci că asta este „o idee extrem de periculoasă” pentru democrație. Și nu s-a înșelat.

De asemenea, a finanțat proiecte de construire a orașelor plutitoare, care ar fi în opinia sa ”cea mai bună modalitate de a scăpa de influența statului”.

În politică, Peter Thiel credea că în 2016 a tras lozul câștigător alături de Donald Trump. Omul de afaceri care promitea doborârea establishmentului l-a atras imediat pe Peter Thiel, care a făcut o donație de campanie de 1,25 milioane de dolari.

Dar patru ani mai târziu, se arăta dezamăgit și anunța că nu-l va mai susține pe Trump în alegerile prezidențiale din 2020.

Întrebarea este, totuși, de ce a devenit și mai trumpist în 2022?

Potrivit The Guardian, măsurile de sănătate pentru combaterea pandemiei de Covid-19 l-au convins pe miliardar că statul este dușmanul libertăților individuale și că este necesar să trimită la Congres reprezentanți capabili să distrugă sistemul de sănătate. „Când ai un donator care sprijină candidații care fac campanie activă pentru a anula ultimele alegeri prezidențiale, acesta este un atac direct asupra democrației”, declară pentru The New York Times, Lee Drutman, un activist New Democracy (de stânga).

Iar dacă planul său eșuează, Peter Thiel poate oricând să emigreze în Malta. Acesta a demarat procedurile de obținere, contra unei investiții substanțiale, a cetățeniei malteze, o destinație foarte apreciată „de bogații saudiți, ruși și chinezi care vor să aibă un colac de salvare în cazul unor tensiuni sociale și politice în țara lor”, după cum scria recent ziarul New York Times.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24