
Politică
Alegerile intermediare: Dreptul la avort, un pariu riscant pentru Joe Biden
avort_sua.jpg

Într-o campanie destul de monotonă, Joe Biden a produs o surpriză, marți, 18 octombrie, când a promis că va include dreptul la avort în legea federală chiar în ianuarie anul viitor în cazul unei victorii a Partidului Democrat la alegerile intermediare din 8 noiembrie.
Cea mai înaltă instanță din Statele Unite, Curtea Supremă a anulat pe 24 iunie decizia Roe vs. Wade, care garantase timp de o jumătate de secol dreptul femeilor americane de a întrerupe sarcini și oferea libertate fiecărui stat în materie de întreruperea voluntară de sarcină.
„Amintiți-vă ce ați simțit în acea zi (...), mânia, îngrijorarea, neîncrederea”, a declarat Joe Biden marți în timpul unui discurs în fața Partidului Democrat la Washington, vorbind despre „haosul” care a urmat acestei decizii.
„În doar patru luni, legile care interzic avortul au intrat în vigoare în 16 state”, a continuat el, iar „aleșii republicani din Congres au continuat” promițând adoptarea unei astfel de interdicții la nivel federal, dacă vor recăpăta controlul asupra Congresului. „Dar să fim clari: dacă o astfel de lege ar fi adoptată în anii următori, mi-aș exprima dreptul de veto”, a continuat Joe Biden.
Pe de altă parte, dacă alegătorii votează majoritatea democrată, „prima lege pe care o voi înainta Congresului va fi să reglementeze legea Roe vs. Wade”, a promis el. „Și de îndată ce Congresul a adoptat-o, o voi semna, în ianuarie, pentru aniversarea a 50 de ani” de la această hotărâre.
Economia și inflația, principalele preocupări ale americanilor
Joe Biden nu a detaliat textul pe care îl va înainta Congresului și s-a prefăcut că uită că un proiect de lege care protejează dreptul la avort fusese deja adoptat de Camera Reprezentanților. Acest text este blocat de câteva luni în Senat, unde democrații nu au o majoritate suficient de mare pentru a trece peste obstrucția parlamentară a republicanilor.
Mai rău, Biden face o eroare strategică, spune Jean-Éric Branaa, lector la Universitatea Paris-Panthéon-Assas. "Demonstrații grandioase pe străzile americane nu au prea fost de la anularea Roe vs Wade. Desigur, promisiunea îi va mobiliza pe unii democrați, dar nu va fi suficient pentru a câștiga în noiembrie. Este un subiect care nu îi prea interesează nici pe republicani, nici pe independenți”.
Sondajele arată că avortul este departe de a fi prioritatea americanilor. Aproximativ 26% dintre ei menționează că economia este principala lor preocupare, iar pentru 18% este inflația, cu mult înaintea avortului, cu doar 5%, potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta de Institutul Siena, în New York Times.
Și mai îngrijorător pentru democrați, alegătoarele indeependente par să-și fi schimbat preferințele. În septembrie, democrații erau cu 14 puncte în fața republicanilor în acest segment de electorat, iar acum sunt cu 18 puncte în urmă.
O analiză eronată?
„Este într-adevăr o alegere surprinzătoare din partea lui Joe Biden, continuă Jean-Éric Branaa. ”Problema avortului nici măcar nu mobilizează tinerii, care ar fi preferat să vadă democrații făcând campanie pe problema mediului. Problema socială este, de asemenea, neabordată. Există o eroare în analiza rezultatelor referendumului din Kansas."
În acest stat conservator din Vestul Mijlociu, o propunere de eliminare a dreptului la avort din Constituția Kansas a fost respinsă de alegători într-un referendum organizat la începutul lunii august, iar mulți democrați au văzut-o ca un semn că această problemă ar putea mobiliza electoratul.
De atunci, unii strategi democrați, precum James Carville, un fost consilier al lui Bill Clinton, au considerat că avortul ar trebui să fie o problemă majoră. Fostul președinte Barack Obama a susținut și el această strategie printr-un video postat miercuri pe rețelele de socializare. Ei se bazează în special pe anumite sondaje care arată că decizia Curții Supreme ar împinge alegătorii să meargă la urne.
Astfel, potrivit unui studiu realizat de Kaiser Family Foundation publicat pe 12 octombrie, 50% dintre alegătorii înregistrați susțin că anularea legii Roe vs. Wade îi motivează și mai mult să meargă la vot luna viitoare. Și mai mult: potrivit aceleiași publicații, trei din cinci femei cu vârsta între 18 și 49 de ani spun că sunt mai sigure că vor merge la vot în urma deciziei Curții Supreme.
Dar dincolo de sondajele contradictorii și de importanța problemei avortului în rândul alegătorilor, tocmai promisiunea lui Joe Biden pare să nu aibă credibilitate. Pentru a putea adopta o lege încă din ianuarie, democrații ar trebui să-și păstreze majoritatea în Camera Reprezentanților și să obțină zece locuri în Senat, pentru a ajunge la cei 60 de senatori necesari pentru a pune capăt obstrucției republicane. Iar un astfel de scenariu este foarte puțin probabil.
O altă soluție, menționată de Joe Biden marți în timpul discursului său: schimbarea regulii „filibuster”, o tehnică folosită de senatorii republicani pentru a obstrucționa legile. Dar din moment ce doi din cei 50 de senatori democrați nu vor să audă de această opțiune, democrații ar trebui să câștige două noi locuri în Senat, menținându-și majoritatea în Camera Reprezentanților, pentru a schimba rezultatul. Un obiectiv care, din nou, pare mult prea ambițios. Potrivit site-ului de specialitate FiveThirtyEight, după alegerile din 8 noiembrie democrații ar putea să câștige Senatul, dar să piardă Camera Reprezentanților.
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24