Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu: Moscova, îngrijorată că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară" în conflict

soigu_bun.jpg

Ministrul rus al apărării, generalul Serghei Șoigu
Sursa imaginii: 
Ministerul rus al Apărării / mil.ru

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a spus duminică, în cadrul unei convorbiri telefonice, omologului său francez că situația din Ucraina se deteriorează rapid și tinde spre o „escaladare necontrolată", transmite Reuters.

 

Într-o convorbire telefonică cu ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, anunțată de partea rusă, Serghei Șoigu a declarat că Moscova este îngrijorată că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară" în conflict, fără a oferi dovezi care să susțină sugestia că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.

„Ei au discutat despre situația din Ucraina, care se deteriorează rapid", a precizat Ministerul Apărării. „Aceasta tinde spre o nouă escaladare necontrolată", a adăugat sursa citată. O așa-numită bombă murdară (armă radiologică) folosește explozibili convenționali amestecați cu material radioactiv. Ministerul Apărării de la Moscova nu a oferit informații suplimentare cu privire la declarația sa, mai notează Reuters, citată de Hotnews.ro.

Rachete rusești au lovit sâmbătă instalații energetice și de altă natură din Ucraina, provocând pene de curent în diferite regiuni, a anunțat Kievul, în timp ce autoritățile ruse de ocupație din orașul Herson au cerut civililor să se evacueze.

Un avion de luptă rusesc s-a prăbușit duminică peste mai multe locuințe din Siberia, potrivit Reuteres. Agențiile de presă rusești au afirmat că avionul implicat în incidentul de duminică a fost un Su-30. Într-o declarație, Ministerul pentru Situații de Urgență a precizat că avionul s-a prăbușit în timpul unui zbor de testare.

A fost al doilea incident de acest fel în șase zile. Lunea trecută, un avion de vânătoare Sukhoi Su-34 s-a prăbușit peste un bloc de apartamente în orașul sudic Yeysk, în apropiere de Ucraina, și cel puțin 15 persoane au fost omorâte.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat la 24 februarie invadarea Ucrainei, cu scopul declarat de „a demilitariza” şi „denazifica” vecinul său prooccidental şi de a împiedica autorităţile de la Kiev să ceară aderarea la NATO.

Vadim Ghirda: "Fake news-ul este un fenomen pe care l-aș pune pe primul loc în rândul factorilor de risc pentru omenire"