
Politică
Alegeri 2022: O bătălie în care totul este posibil
elections2022advocacy.agc_.org_.png

Corespondentul RFI în SUA despre un scrutin pe muchie de cuțit:
Cea mai sigură metodă de a pronostica deznodământul pentru Senatul federal este, în opinia celor mai avizați observatori, să dai cu banul.
Electoratul, mai crispat decât oricând în strâmte loialități partidice, e purtat de vântul actualității. Până-n vara acestui an, sub impresia deciziei anti-avort a Curții Supreme, intruziunii lui Trump în campania electorală și succeselor legislative ale președintelui în exercițiu, îi favoriza la diferențe milimetrice pe Democrați. De atunci, purtat de trecătoarea innegurare adusă de inflație și de noul val imigraționist, ii plasează în foarte lejer avantaj pe Republicani.
Democrații au acum 58% șanse de a păstra controlul Camerei superioare, 13 puncte mai puțin decât luna trecută.
"Încerc să le explic alegătorilor că dacă nu apărăm dreptul de vot și democrația, dacă nu respectăm domnia legii, problemele care-i preocupă nu-și pot găsi soluția, pentru că toate soluțiile se bazează pe actuala formă de guvernământ, pe care trebuie să o protejăm cu orice preț",
puncta candidata Democrată în Florida, Val Demings, care-l înfruntă pe Marco Rubio, candidat prezidențial în 2016, în Senat din 2011.
Adevărată miză a scrutinului,oprirea derapajului autoritar, este ascunsă în spatele perdelei de fum a dezbaterilor cu efect soporific, ștanțate la 1 minut răspunsul-30 de secunde replica, pe teme previzibile-- prețurile și inflația, imigrația, avortul, regimul armelor de foc și criminalitatea. Nu-i de mirare că o treime dintre Republicani și 15% dintre independenți se declară dispuși să voteze pentru ilegitimiști--colportorii Marii Minciuni trumpiene--iar doi Republicani din cinci n-au nici o încredere în corectitudinea alegerilor de la 8 noiembrie.
"Cine afirmă că prezidențialele din 2020 au fost furate? J. D. Vance. Cine se însoțește cu Ron DeSantis, guvernatorul floridian ce trece cărți la index, cu Lindsey Graham, senatorul care promovează ideea interzicerii avortului pe plan național și cu Marjorie Taylor Greene, cea mai trăznită politiciană din America? J. D. Vance. E un grup periculos, pe care trebuie să-l combatem. De asta candidez, ca să reprezint majoritatea exasperată, Democrați, Republicani și independenți",
reamintea Tim Ryan, Democratul în arenă în Ohio pentru fotoliul eliberat de unul dintre cei cinci Republicani, toți moderați, care au părăsit scena politică probabil dezgustați. Noul purtător de stindard, novicele într-ale politicii J.D. Vance, om de afaceri ultra-trumpist, a trecut recent pe primul loc, înlăuntrul marjei de eroare.
Balanța sondajelor înclină acum și în favoarea candidatului Republican din Wisconsin, Ron Johnson, în funcție din 2010, care se distanțează la șase puncte de rivalul său, vice-guvernatorul Mandela Barnes, după ce, în august, era în urmă cu șapte procente. As al eschivei retorice, prestidigitator al soluțiilor false și generalităților derutante, Ron Johnson, slujitor al ortodoxiei neo-autoritare trumpiene, este candidatul Republican perfect al momentului.
"Avem în America vreo 10.000 de legi reglementând regimul armelor de foc. Dacă asta era soluția, problema ar fi fost rezolvată de mult. Nu-i o soluție. Credința re-învigorată, familia întărită, comunitatea solidară, asta-i soluția de reducere a ratei criminalității. Înainte de a promulga legi noi să le aplicăm pe cele existente, să examinăm cauzele societale ale violenței".
21 de fotolii senatoriale ocupate de Republicani și 14 de Demcorati sunt în joc; dintre fotoliile Democrate, două sunt pe muchie de cuțit, pentru alte două au mari emoții Republicanii. Trei posturi actualmente Democrate și două Republicane se află în zona de penumbră a incertitudinii. Soarta alegerilor, și implicit a democrației americane, se decide deci în maximum 9 confruntări. În afară de cele din Florida, Ohio și Wisconsin sunt de urmărit duelurile din Pennsylviania (John Fetterman contra lui Mehmet Oz, celebritatea medicală care și-a pus halat trumpian), Georgia, Arizona (astronautul Mark Kelly, Democratul în funcție, împotriva lui Blake Masters, un novice din orbita lui Trump) și Nevada, statul mereu în umbră mediatică, veșnic darnic cu surprizele.
"O regulă cvasi-inexplicabilă a politicii americane este că în alegerile intermediare, de la mijlocul mandatului prezidențial, partidul ocupantului Casei Albe pierde. Partidul Republican este în atâtea privințe desincronizat, în dizarmonie cu opinia publică americană. Se agață de ideea că Trump a câștigat în 2020, adoptă poziții retrograde privind avortul și mariajul homosexual, are dificultăți în a acționa împotriva dereglării climatice. Și totuși, la 8 noiembrie are șanse să câștige",
opina, în exclusivitate pentru RFI-România, profesorul de științe politice de la Universitatea statului Minnesota, Larry Jacobs.