
Politică
Serbia: Al patrulea guvern consecutiv condus de Ana Brnabić
ana_brnabic.jpg

Una din marile surprize a reprezentat-o absența de pe lista noului guvern a fostului vicepremier Zorana Mihajlović, cunoscută că oponentă ferventă a Partidului Socialist fondat de Slobodan Milosevic și considerată de observatori ca unul din cei mai pro-occidentali miniștri din guvernul de la Belgrad. Zorana Mihajlović a făcut parte din toate echipele guvernamentale începând din 2014, mai întâi ca ministru al energiei și minelor, apoi ca ministru al construcțiilor și transporturilor.
Absențe notabile sunt și cele ale fostului ministru al agriculturii, al apărării, al comerțului și telecomunicațiilor, al economiei , al sănătății și cel al sportului și tineretului.
Noul guvern va fi votat în plenul Parlamentului marți, 25 octombrie.
”Am avut discuții deschise, democratice, au fost puncte de vedere diferite, dar cu toții trebuie să ținem cont în primul rând de interesele țării și nu de alte centre sau sfere de interes. Ne concentrăm pe interesele statului și ale cetățenilor sârbi, din țară și de oriunde”, a spus președintele Vučić după ședința de cinci ore a Biroului Central al partidului de guvernământ, Partidul Progresist din Serbia.
El a ținut să sublinieze că partidul său a dat dovadă de deschidere, acceptând nominalizarea în guvern a unor miniștri care nu sunt membri ai partidului. ”Dovedim astfel că suntem pregătiți să continuăm procesul de democratizare a țării, de a răspunde provocărilor care ne stau în față și care nu sunt ușoare”, a mai declarat președintele țării, subliniind totodată că 55% din membrii noului guvern sunt femei.
Partidul condus de Vučić se află la putere neîntrerupt din 2012.
Bulgaria : Sezonul turisitc de iarnă se anunță promițător
Sezonul turistic de iarnă se anunță promițător, cu o creștere de 5-7% față de 2021 a numărului de rezervări, dar marea provocare o reprezintă evoluția prețurilor la energie, atrage atenția ministrul turismului din guvernul de tranziție, potrivit cotidianului Trud.
”Există un interes important pentru stațiunile noastre de ski, în special din partea turiștilor din Marea Britanie și din Israel. Și este normal să fie așa, în condițiile în care destinațiile concurente și-au mărit tarifele de 2-3 ori, în timp ce stațiunile din Bulgaria au mărit tarifele cu doar 50%”, a spus ministrul.
Oficialul a atras însă atenția că, pentru a menține acest avantaj este nevoie de plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale. ”Dacă tarifele la energie nu vor fi plafonate până la sosirea sezonului rece, foarte multe hoteluri vor rămâne închise”, a spus el.
Potrivit datelor guvernamentale, în sezonul de vară de anul acesta turismul în Bulgaria a scăzut cu 13% raportat la nivelul anului 2019. 54% dintre turiști au fost bulgari. Numărul de turiști din Regatul Unit și din Israel s-a menținut relativ constant, în timp ce numărul de turiști germani a înregistrat o scădere ușoară. Cele mai căutate stațiuni, atât de turiștii bulgari cât și de cei străini, au fost cele de pe litoral, cu peste 50% din rezervări.
Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:
Emilija Šarović - Serbia
Alexandra Miladinova - Bulgaria
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei