Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE: 2,65 milioane de ucraineni au tranzitat România de la începutul războiului

refugiati_ucraina.jpg

Sute de mii de refugiați ucraineni au fugit în România din calea războiului din țara lor
Sursa imaginii: 
UNHCR/Chris Melzer

2,65 de milioane de ucraineni au tranzitat România, de la începutul războiului. Peste 86.000 au ales să rămână în ţara noastră, a transmis luni Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe transmite, într-un bilanţ realizat la opt luni de la începerea războiului din Ucraina, că în perioada menţionată 2,65 de milioane de ucraineni au tranzitat România, iar peste 86.500 de ucraineni au ales să rămână în ţara noastră. 
De asemenea, MAE transmite că Guvernul României a răspuns constant solicitărilor Ucrainei şi a oferit, printre altele, combustibil, medicamente, alimente şi ambulanţe. Astfel, prin hub-ul internaţional umanitar operaţionalizat la Suceava, la 9 martie, la graniţa cu Ucraina, România a facilitat 56 de transporturi umanitare din state precum Italia, Franţa, Bulgaria, Austria, Slovenia, Cipru, Grecia, Germania sau Republica Macedonia de Nord. România a co-sponsorizat, alături de alte 75 de state membre ONU,

Rezoluţia Adunării Generale, din 12 octombrie, de condamnare a anexării ilegale de către Rusia a teritoriilor ucrainene (intitulată "Integritatea teritorială a Ucrainei - apărarea principiilor Cartei ONU"), votată favorabil de o majoritate largă de 143 de state membre ONU, potrivit MAE. Pe 2 martie 2022 România a sesizat Curtea Penală Internaţională, împreună cu alte 42 de state, cu privire la investigarea crimelor de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul Ucrainei. 

De asemenea, Guvernul României a aprobat propunerea MAE de a dona 100.000 de euro Fondului fiduciar al Curţii Penale Internaţionale pentru a sprijini investigaţiile privind crimele internaţionale comise în Ucraina. Totodată, MAE subliniază că România s-a implicat extensiv în facilitarea transportului şi tranzitului cerealelor ucrainene către pieţele internaţionale, măsurile complexe pentru extinderea capacităţilor de tranzit, inclusiv a capacităţilor logistice ale porturilor Constanţa şi Galaţi, permiţând, până în prezent, exportul a peste 5,2 milioane tone de cereale ucrainene, la care se adaugă alte peste 5,5 milioane tone de alte mărfuri produse în Ucraina.