Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este China lui Xi Jinping un pericol pentru Europa? „Economic da, militar nu”

ap22296188632336.jpg

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost reales la conducerea Partidului Comunist
Sursa imaginii: 
AP/Andy Wong

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost reales, duminică, la conducerea Partidului Comunist, devenind astfel cel mai puternic lider al Chinei după Mao Zedong, fondatorul regimului comunist chinez. Jinping va rămâne, așadar, președinte al țării pentru încă un mandat de 5 ani, cel de-al treilea la rând. „Pentru Europa, China lui Xi Jinping va reprezenta un pericol din punct de vedere economic, nu și militar”, explică la RFI profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

Valentin Naumescu: Întregul proces electoral în China este coordonat, planificat în detaliu, pregătit politic, strategic cu săptămâni sau luni bune înainte. Așa încât și de data aceasta, la al XX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez lucrurile s-au desfășurat la fel. Nu este nicio surpriză în ceea ce privește realegerea lui Xi Jinping în al treilea mandat. Lucrurile mai importante din acest punct de vedere s-au petrecut, în opinia mea, s-au petrecut în 2018, când Partidul Comunist Chinez, sub conducerea aceluiași lider, a decis eliminarea limitei de două mandate care fusese impusă după 1990 liderilor comuniști chinezi. De atunci se prefigura că Xi Jinping va avea un mandat pe viață.

Reporter: Destul de recent, a fost publicat un raport care spunea în mare faptul că China reprezintă un pericol pentru Europa pe termen mediu. Cât din aceste pericol îl putem considera la nivel economic și cât la nivel militar având în vedere evenimentele la care asistăm în Ucraina.

VN: Este foarte bine că ați pus această întrebare și mai ales că ați identificat cele două dimensiuni distincte. La prima răspunsul este da. Republica Populară Chineză poate constitui un mare pericol pentru Europa din punct de vedere economic, în sensul de a adânci dependența economică de producția chineză, de exemplu. Din păcate, am văzut lucrul acesta în timpul pandemiei. Majoritatea produselor medicale de bază trebuiau importate din China. Sunt și multe alte dependențe în zona industrială, de producție. Din punct de vedere militar nu cred că se pune problema unei amenințări chineze în Europa. Dimpotrivă, cred că pe termen lung strategia liderilor comuniști chinezi este de a încerca să atragă Uniunea Europeană în tot felul de colaborări, de acorduri economice, care să adâncească dependența economică a Europei de China. Marile mize politice și de securitate ale Beijingului pe termen mediu și lung sunt mai degrabă cele regionale în Asia. Am în vedere o posibilă și deja mult discutată tentativă de anexare a Taiwanului.

Rep: Aș vrea să ne referim și la relația Chinei cu Rusia. La ce să ne așteptăm de la regimul lui Xi Jinping în următoarele luni și chiar în următorii ani având în vedere contextul complicat din prezent, în special din cauza războiului din Ucraina?

VN: În ceea ce privește sprijinul Chinei pentru Rusia, în pofida a ceea ce s-a vorbit, s-a vehiculat sau a așteptărilor liderilor ruși de la Moscova, sprijinul Chinei a fost mai degrabă moderat, declarativ. China nu s-a implicat în mod direct militar. Nu a furnizat ajutor militar Rusiei și nu a avut nici alte tipuri de intervenții în acest război. Ba chiar a reiterat un principiu tradițional din politica externă a Chinei, anume sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statelor.

Rep: Să ne așteptăm la același tip de atitudine în continuare?

VN: Da. Eu m-aș aștepta ca Beijingul să continue cu o atitudine de moderație, de neimplicare în acest război. Foarte interesant este faptul că în discursul liderului Xi Jinping nu a fost menționată niciodată Ucraina și nici războiul din Ucraina nu a fost menționat. Este clar o temă inconfortabilă pentru China și o alianță, un parteneriat cu Rusia este clar că nu este considerat în acest moment unul foarte onorant pentru imaginea Chinei în lume. Dar este avantajos din punct de vedere economic, având în vedere că Beijingul a profitat de această situație dificilă în care este Rusia și a importat și continuă să importe cantități din ce în ce mai mari de hidrocarburi din Rusia la prețuri din ce în ce mai mici. 

Ascultă:

 
Profesorul Valentin Naumescu, despre viitorul Chinei