Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zetea (PSD): USR putea să amâne acuzațiile de corupție, până când plecau oficialii europeni

Zetea PSD USR coruptie.jpg

Gabriel Zetea critică USR, în contextul Schengen
Gabriel Zetea critică USR, în contextul Schengen
Sursa imaginii: 
Facebook/Gabriel Zetea

USR, în loc să facă unele campanii interne în care să vorbească despre corupția din România, ar face mai bine să-și concentreze eforturile în perioada asta pentru intrarea României în Spațiul Schengen, declară la RFI vicepreședintele PSD Gabriel Zetea. El crede că scandalurile pornite de partidul de Opoziție au atras atenția Comisiei Europene și autorităților olandeze: ”Sunt câteva curiozități legate de campaniile USR împotriva unor miniștri ai Guvernului României, în care se vorbește despre corupție, fix în momentul în care comisarii europeni din partea CE au fost în România, pentru a verifica dacă România respectă condițiile tehnice”.

Gabriel Zetea consideră că România este pregătită pentru aderarea la Spațiul Schengen: ”Oricărui român i se pare că poziția Olandei este o poziție nedreaptă, atunci când ne uităm la progresele pe care le-a făcut România, din absolut toate punctele de vedere. România îndeplinește absolut toate criteriile tehnice necesare atunci când se fac analize în PE sau în fața CE sau la Consiliul JAI și atunci când se va vorbi despre aderarea României la Spațiul Schengen. Din păcate, așa cum s-a întâmplat și cu MCV-ul pe vremuri, de fiecare dată când vorbeai despre ridicarea MCV-ului, mai veneau trei jaloane în plus, patru jaloane în plus, șapte jaloane în plus (...). De data aceasta, au venit și olandezii și au mai spus anumite lucruri în plus care nu corespund realității (...). Nu cred că ar trebui să ne uităm la olandezi cu răutate și să începem campanii împotriva Olandei, cum am văzut, eu n-aș face așa ceva, pentru că mai mult cred că îi întărâtăm”.

În opinia sa, ”e important ca partidele politice românești să înțeleagă că pentru prima dată și-au dat mâna, poate, cu adevărat în Parlamentul European, au avut un țel comun, asta înseamnă aderarea în Schengen. Toată lumea a susținut public acest lucru, unii cu rezultate mai bune, alții cu rezultate mai proaste, dar am văzut o unitate a europarlamentarilor români. În ceea ce privește, de exemplu, politicile pe care le-a făcut PSD, ca membru al marii familii social-democrate europene, cred că rezultatele sunt excepționale. Toate guvernele social-democrate din Europa au anunțat public susținerea pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Toți europarlamentarii membri ai PES au votat pentru, fără nici un fel de excepție (...). Acum, sigur că ne-am aștepta ca și celelalte partide, partidele de dreapta, să facă exact același lucru, să facă efortul de a merge și a le explica celor care sunt încă îndărătnici sau celor care sunt încă nehotărâți și să le explice punctual de ce și unde greșesc. Asta trebuie să facă și PNL la PPE și trebuie să facă mai ales USR-ul în cadrul Renew Europe, pentru că acolo sunt cele mai multe probleme. Cele mai multe voturi care le-am avut împotrivă, cele mai multe abțineri au existat din cadrul Renew și au fost câteva din PPE. Mai mult, în Olanda este o coaliție la guvernare, care este în jurul Renew. Cred că USR-ul, în loc să facă campanii interne în care să vorbească despre corupția din România, ar face mai bine să-și concentreze eforturile în perioada asta, pentru acest scop și țel comun al tuturor românilor și anume intrarea în Spațiul Schengen, pentru că sunt totuși câteva curiozități legate de campaniile făcute de către USR împotriva unor miniștri ai Guvernului României, în care se vorbește despre corupție, fix în momentul în care comisarii europeni din partea CE au fost în România, pentru a verifica dacă România respectă condițiile tehnice”.

 

Reporter: Subiectele acestea existau deja pe agendă în România, dacă vă referiți de exemplu la Lucian Bode și achiziția de BMW-uri pentru Poliție.

Gabriel Zetea: Nu pleacă nicăieri achizițiile acelea de BMW-uri, nu pleacă nicăieri teza de doctorat a domnului Bode, rămân tot aicea.

 

Reporter: Păi și ce facem, le ascundem sub preș până când trece subiectul Schengen?

Gabriel Zetea: Nu, dar poate că subiectul putea să fie amânat în a fi făcut atât de public și atât de mult tam-tam pe acest subiect, până în momentul în care plecau comisarii europeni din România, pentru a nu vedea că-i fix atunci cel mai mare scandal posibil pe o temă de corupție, o temă pe care din nou Olanda începe să ne-o reproșeze. Sunt niște coincidențe care nu pot fi trecute cu vederea.

 
Gabriel Zetea, despre Schengen și USR