
Politică
China: Protestele împotriva regimului - discrete dar reale (observator France24)
protest_china.jpg

„Xi Jinping este un dictator”. Acest mesaj, sub forma unui autocolant de mici dimensiuni, tipărit cu caractere negre pe fond alb, a fost lipit în autobuze, pe afișe publicitare și pe biciclete de închiriat.
Foto: Les Observateurs France24
„Nu am curajul să fac afișe mari”
Observatorul France24, care se prezintă cu inițiala L. Nu dorește să publicăm nici numele său, dar nici pe cel al orașulșui:
”Folosesc o imprimantă de etichete de buzunar, cumpărată cu mai puțin de 100 de yuani de pe Taobao. E cam cât palma mea.
De obicei, le pun în locurile unde sunt mulți oameni, dar aceștia sunt rareori atenți. Mai lipesc si pe bicicletele de închiriat, unde nu pot fi ratate: cei care închiriază bicicletele pot vedea mesajul dacă scanează codul QR.
Când am început să le lipesc, eram foarte nervos, îmi era frică. Apoi m-am adaptat încet. De obicei lipesc mai mult de zece pe zi...”, mărturisește el.
În China, contestarea autorității poate duce direct la închisoare, mai ales când președintele Xi Jinping este vizat.
Opoziția publică este așadar rară. Cu toate acestea, pe 13 octombrie, cu trei zile înainte de deschiderea celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, un protestatar solitar identificat mai târziu drept „Peng Lifa” a afișat două bannere pe una dintre principalele artere ale Beijingului, cu mesaje ostile la adresa „dictatorului Xi Jinping”. A fost arestat de poliție iar soarta lui este momentan necunoscută. Toate imaginile și mențiunile despre eveniment au fost cenzurate pe rețelele sociale chineze.
Observatorul nostru a început să lipească etichetele cu mesaje de revoltă la scurt timp după acest episod:
”Eroul care a agățat bannerul pe podul Sitong este foarte curajos, dar situația a luat o întorsătură urâtă, nu a putut (sau nu a vrut) să plece la timp.
Nu am foarte multă putere, nu îndrăznesc să fac bannere mari, dar îndrăznesc să fac unele mici. Am analizat cu atenție aceste bannere și, deși sunt foarte greu de desenat, ele sunt foarte ușor de utilizat”.
Inițiativa a fost preluată și în postări pe Twitter, în special de Fengsuo Zhou, fost lider al protestelor din Piața Tiananmen din 1989.
„Curaj și de ingeniozitate”
Contactat de redacția noastră, Fengsuo Zhou a spus că cel care a inventat aceste etichete și-a împărtășit ideea în timpul unei discuții pe Twitter la care au participat peste 600 de persoane, care și-au propus să găsească modalități de a aduce la viață mesajul lui Peng Lifa.
”Imprimanta de buzunar este ușor de transportat și de ascuns de camere, imprimarea este rapidă, imediată, ceea ce o face cea mai bună alegere pentru a lipi etichete în spațiile publice. Dar nu m-ar mira dacă China ajunge să interzică imprimantele de buzunar.
Având în vedere cenzura în China, este nevoie de mult curaj și ingeniozitate pentru un astfel de gesturi.
Mulți sunt inspirați de protestatarul de la podul Sitong, Peng Lifa. El a spus că, dacă ai curaj și planifici minuțios lucrurile, întotdeauna reușești”, spune Fengsuo Zhou.
”Revoluția toaletelor”
Alte fotografii apărute pe rețelele de socializare din 15 octombrie arată etichete de protest sau afișe în toaletele publice din China. Pe Twitter, fenomenul a fost numit „revoluția toaletelor”.
Aceste fotografii ar fi făcute în Beijing, Shanghai sau Chengdu. Dar ele rămân totuși greu de localizat cu precizie, având în vedere că prezintă spații interioare, într-un plan foarte strâns.
Contul de Instagram „Citizen daily” a strâns mai multe imagini de acest tip, care au fost transmise direct. Valentina (pseudonim) gestionează contul și, ca mulți oponenți ai regimului, ea locuiește în afara țării :
”Poate să nu pară riscant, din moment ce nu există camere de supraveghere în toaletele publice (deocamdată), dar este totuși un gest curajos având în vedere ce se întâmplă cu oamenii care își exprimă public dezacordul în China.
Mereu au existat critici online, mai ales de când a izbucnit pandemia, dar nu am văzut niciodată până acum oameni făcând așa ceva. Sau poate că au făcut, dar nu le-au postat pe rețelele de socializare. Cred că asta arată cât de sătui sunt chinezii de Xi Jinping”, spune Valentina.
Lupta continuă
„Citizen Daily” estimează că studenți din 320 de universități din străinătate au protestat în campusurile lor.
„Proiectul nostru reflectă dificultățile prin care trebuie să treacă un chinez obișnuit pentru a-și exprima opiniile. Dar creativitatea oamenilor [pentru a ocoli cenzura] este incredibilă. Sunt sigură că vom putea găsi noi modalități de a ne exprima, chiar dacă măsurile restrictive se vor înăspri. Va fi greu, dar nu imposibil.
Cred că este esențial să apreciăm eforturile, pentru a ne reaminti că lupta continuă și că nu suntem singuri. Mulți oameni luptă alături de noi...”, conchide interlocutoarea noastră
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24.