Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Justiţia rusă a respins apelul baschetbalistei americane Brittney Griner

griner.jpg

Sursa imaginii: 
Alexander Zemlianichenko POOL/AFP/Archives

Justiţia rusă a respins marţi apelul baschetbalistei americane Brittney Griner, condamnată la 9 ani de închisoare pentru trafic de canabis şi care ceruse tribunalului să-i reducă pedeapsa 'traumatizantă', transmite AFP.

Instanţa a decis să 'lase fără modificări' verdictul pronunţat în august împotriva vedetei americane, a declarat judecătoarea Elene Voronţova.

Ea a precizat că justiţia va ţine cont de lunile petrecute deja în închisoare de Brittney Griner, încarcerată din martie, şi va contabiliza fiecare zi a acestei detenţii ca o zi şi jumătate.

Brittney Griner a participat prin videoconferinţă la audierea în faţa unui tribunal din Krasnogorsk, în apropiere de Moscova.

Ea a fost arestată în februarie în capitala rusă, în posesia unei ţigări electronice care conţinea lichid pe bază de canabis.

Griner a recunoscut că s-a aflat în posesia substanţei, dar a susţinut că a adus-o în Rusia din greşeală şi că o utiliza în SUA ca analgezic.

Cazul Griner a luat o amploare geopolitică în contextul crizei între Moscova şi Washington legată de ofensiva rusă în Ucraina.

'Preşedintele Joe Biden a fost foarte clar asupra faptului că Brittney trebuie eliberată imediat', a declarat marţi Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, după respingerea apelului sportivei americane, afirmând că aceasta continuă să fie 'închisă pe nedrept, în condiţii inacceptabile, după ce a fost supusă unui nou simulacru de procedură judiciară astăzi'.

Washingtonul a declarat de mai multe ori că a făcut o 'ofertă consistentă' pentru a obţine eliberarea a doi americani, aflaţi în detenţie în Rusia, Brittney Griner şi Paul Whelan, un fost soldat american.

Conform unor surse diplomatice ruse, un posibil schimb de deţinuţi i-ar viza mai ales pe Brittney Griner şi Viktor Bout, un traficant de arme rus.

Bout a fost arestat în Thailanda în 2008 şi execută o pedeapsă de 25 ani de închisoare în SUA.