Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Mărturii ale localnicilor din satele ucrainene eliberate de sub ocupația rusească (videoreportaj)

ucraina.jpg

Doamna Tetiana din satul Biliaivka, Ucraina, octombrie 2022
Sursa imaginii: 
Oleksiy Nikulin / hromadske

Locuitorii satelor din regiunea Herson recent eliberate de sub ocupația rusească povestesc într-un reportaj realizat de publicația independentă Hromadske  din Ucraina experiențele trăite de-a lungul celor șapte luni de ocupație.

Tetiana, o femeie în vârstă din satul Biliaivka povestește că bombardamentele au durat zile întregi iar locuitorii supraviețuitori au fost forțați să plece din sat.

”Timp de patru zile au bombardat incontinuu. Un obuz a explodat în grădina mea, toate geamurile casei s-au spart. Rușii intrau în casele oamenilor și furau telefoanele mobile, tot ce găseau, scotoceau peste tot. Au omorât un băiat chiar în mijlocul străzii. Mergea pe stradă și ei l-au omorât... Barbari, nu aveau nimic omenesc în ei, oameni fără căpătâi”, a povestit femeia pentru reporterii Hromadske.

 

 

Sursa video (subtitrat în engleză): Youtube / Hromadske

Grigori Alexandrovici, de 70 de ani, un alt locuitor al satului, îi invită pe jurnaliști în curtea sa, unde se află un vehicul militar cu însemnul Z vopsit cu alb. ”E al rușilor, au lăsat-o aici când au fugit... O să le-o dau soldaților noștri, poate fi folosită pentru piese de schimb, eu nu am ce face cu ea...”, spune el.

Grigori povestește că oamenii au fost luați ostateci și închiși în sediul școlii din sat, unde erau torturați și umiliți, inclusiv oameni în vârstă, bănuiți că ar avea fii în armata ucraineană. ”Aduceau oameni din toate satele învecinate, Osokorivka, Petrivka, Mykhailivka, Liubymivka... i-au ținut închiși pe unii săptămâni întregi, chiar luni”

Volodymyr a fost primarul satului, iar rușii au aflat asta și l-au ținut închis trei luni.

”M-au legat la mâini, la picioare și la ochi ca să nu văd unde mă duc.... Mai erau 12 oameni din sat cu mine. Toți am fost bătuți, rușii foloseau ciocane de lemn și ne loveau mai ales în coaste...  Ne-au lăsat fără apă, am fost nevoiți să bem urină... Și când veneau ne întrebau dacă ne e sete, apoi vărsau pe jos o găleată de apă și ne spuneau să bem...”, povestește fostul primar al satului.

 

Republica Moldova: Deficitul de energie se agravează

 

Viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, a anunțat că începând de luni, 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, Republica Moldova va înregistra un deficit de energie electrică, transmite Ziarul de Gardă.

Contractele comerciale semnate cu grupul SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00, a precizat oficialul.

 „Între aceste ore, în zilele următoare trebuie să facem tot posibilul să economisim cât mai mult. Fiecare dintre noi poate să ajute. Dacă vom acționa solidar și responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni...

Mă adresez antreprenorilor și mediului de afaceri: deconectați iluminatul publicitar sau decorativ, schimbați orele de producșie, utilizați generatoarele individuale acolo unde este posibil. Fiecare dintre dvs, așa cum ați construit afacerea, așa puteți acum contribui ca să trecem cu bine de această perioadă”, a declarat vicepremierul moldovean.

El a precizat că în perioada următoare Guvernul va întreprinde mai multe acțiuni privind identificarea de noi furnizori.

”În zilele următoare vom identifica și semna contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori. MoldovaGaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES pentru ziua de marți (24 octombrie – n.r.) și vom identifica resurse și pentru zilele următoare”, a mai precizat oficialul.

Reprezentanții companiei de stat „Moldelectrica” au anunțat pe 21 octombrie stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova.

Ulterior, într-un interviu pentru NewsMaker, viceprim-ministrul a dat asigurări că starea de alertă de pe piața energiei electrice din R. Moldova nu se va răsfrânge asupra consumatorilor casnici sau a instituțiilor statului din domeniul social, cum ar fi școli, grădinițe, administrații publice locale sau spitale.

Pe de altă parte, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan va reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exporturile de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistemul energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie, reamintește sursa citată.

 

Georgia: Nikoloz Basilashvili, achitat

Jucătorul georgian de tenis Nikoloz Basilashvili (locul 94ATP) a fost declarat nevinovat de Tribunalul din Tbilisi în procesul care i-a fost intentat pentru că și-ar fi agresat fost soție, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană.

Basilashvili a fost arestat în data de 22 mai 2020 sub acuzația de violență domestică. Două zile mai târziu tribunalul l-a obligat la plata unei amenzi de 100 000 gel (cca 37 000 de euro) și a decis punerea sa în libertate. Fosta soție l-a acuzat că ar fi agresat-o fizic în fața fiului lor, dar și că ar fi fost supusă sistematic la agresiuni de ordin ”psihologic și economic”, acuzații considerate ca nefondate de Tribunalul din Tbilisi. La pronunțarea sentinței partea vătămată nu a fost prezentă.

Nikoloz Basilashvili este jucătorul de tenis georgian cel mai bine clasat la nivel mondial (locul 16 ATP la 27 mai 2019). Este câștigător al turneelor ATP de la Hamburg și Beijing (iulie, respectiv octombrie 2018). În 2021, la Doha, în sferturile de finală, l-a învins pe Roger Federer.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Liliia Bila - Ucraina

Cristina Catanoi - Republica Moldova

Nana Kokotchachvili - Georgia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 26 octombrie 2022