Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA impune sancțiuni împotriva oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor

blinken_0.png

Antony Blinken
Blinken s-a întâlnit cu omologul său chinez la Munchen
Sursa imaginii: 
Foto: AP - Patrick Semansky

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și a unor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni „maligne” de influență rusească în Republica Moldova.

Trezoreria americană afirmă că printre cele 19 persoane și entități sancționate se numără oligarhi ruși „ recunoscuți pentru capturarea și coruperea instituțiilor economice și politice ale Moldovei”, precum și indivizi „care acționează ca instrumente ale campaniei globale de influență dusă de Rusia”.

„Statele Unite vor continua să susțină democrația din Republica Moldova și lupta sa împotriva corupției”, a adăugat secretarul american de stat Antony Blinken într-un mesaj transmis pe pagina de Twitter.

Portalul știri.md amintește că Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, după ce Guvernul Filip și-a dat demisia. Fostul lider al democraților moldoveni ar fi plecat prin regiunea transnistreană, iar de acolo și-ar fi continuat drumul cu un avion privat.

În ceea ce-l privește pe Vladimir Plahotniuc s-a aflat o vreme în Cipru, în Arabia Saudită, după care în SUA, la Miami, unde ar fi stat în casa milionarului Vaja Jhashi, proprietarul „Trans-Oil”. Anul trecut, Plahotniuc și membrii familiei acestuia au fost declarați indezirabili pe teritoriul SUA.

Ilan Șor a părăsit la rândul său Republica Moldova în iunie 2019, fără a figura în registrele vamale și de frontieră.

Peste o lună, procuratura a anunțat că a pornit o serie de acțiuni de urmărire penală pe faptul trecerii ilegale a frontierei de către Șor, în condițiile în care acesta avea interdicție de a părăsi țara cât timp este cercetat într-un dosar penal pentru escrocherie și spălare de bani, în care a fost condamnat în primă instanță la 7 ani și jumătate.

Autoritățile de la Chișinău l-au dat în urmărire națională și internațională pe Ilan Șor în urmă cu câteva zile.