Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu, despre sancțiunile anunțate de SUA împotriva oligarhilor Plahotniuc și Șor: Sper să fie un exemplu pentru justiția din Republica Moldova

maia_sandu.jpg

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova
Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

"Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată! SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei.", a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce Statele Unite au anunțat  sancțiuni împotriva oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și a unor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni „maligne” de influență rusească în Republica Moldova.

„Statele Unite vor continua să susțină democrația din Moldova și lupta sa împotriva corupției”, a adăugat secretarul american de stat Antony Blinken într-un mesaj transmis pe pagina sa de Twitter.

Trezoreria SUA afirmă că printre cele 19 persoane și entități sancționate se numără oligarhi ruși „pe amplu recunoscuți pentru capturarea și coruperea instituțiilor economice și politice ale Moldovei”, precum și indivizi „care acționează ca instrumente ale campaniei globale de influență dusă de Rusia”.


Sursa imaginii: 
Twitter/Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken

"Astăzi sper că înțelege toată lumea că cei care i-au susținut pe Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au contribuit la slăbirea Republicii Moldova în avantajul Federației Ruse.

Decizia Statelor Unite ale Americii de a-i sancționa pe oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor pentru acțiuni de corupție și interferență în alegeri cu sprijinul Federației Ruse confirmă acest lucru.

Prin acțiunile lor, Plahotniuc și Șor au sărăcit Republica Moldova, au slăbit statul de drept și democrația, au susținut lideri politici slabi și corupți și au făcut jocurile Federației Ruse în interiorul țării.

Atât în Republica Moldova, cât și în România și în restul Uniunii Europene, trebuie sprijiniți doar oameni politici care respectă legi, asigură echilibrul puterii în stat, respectă democrația și voința oamenilor care i-au votat.", a scris pe Facebook, europarlamentarul român, Siegfried Mureșan.

Maia Sandu: "Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată! 

"Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată! SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară.
Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse.

Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. Ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la OFAC. 

Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la sancționarea corupților. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, colegii de la Ministerul Justiției, alte instituții publice, organizații ale societății civile și jurnaliști de investigație care au contribuit la acest proces - datorită vouă, Republica Moldova va reuși în lupta cu corupția.
Îmi exprim speranța că aceste constatări ale OFAC și măsurile întreprinse de Guvernul SUA vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova, care a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți."


Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu