Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: Forțele de ordine trag în mulțime. Protestele se intensifică

iran_proteste.jpg

O femeie fără voal, urcată pe o mașină, fotografiază coloana de mii de oameni care se îndreaptă spre cimitirul din Saghez, acolo unde este înmormântată tânăra martiră Mahsa Amini, ucisă de oamenii regimului de la Teheran la 6 septembrie a.c., Iran, 26 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
Twitter via AFP via rfi.fr

Forțele de ordine ale regimului islamic de la Teheran au deschis focul împotriva manifestanților la Saghez, orașul natal al tinerei de 22 de ani Mahsa Amini, ucisă la 6 septembrie de polițiști, după ce fusese arestată pentru nerespectarea codului vestimentar islamic. Mii de oameni s-au strâns miercuri aici pentru a marca cea de a 40 zi de doliu după moartea tinerei, conform tradiției islamice, transmite rfi.fr, care citează organizația Hengaw, un grup pentru apărarea drepturilor kurzilor din Iran cu sediul în Norvegia.

Potrivit agenției iraniene Fars, circa 2 000 de oameni s-au strâns miercuri la cimitirul din Saghez unde a fost înmormântată tânăra martiră. S-a scandat ”Jos regimul ucigaș de copii !”

”Forțele de ordine au blocat accesul în oraș tocmai pentru a preveni afluxul, dar oamenii au venit pe jos. Încă de la 8 dimineața era o coloană de oameni lungă de 4 km care se îndreptau spre cimitir. Familia fetei are interdicție de a părăsi domiciliul, deci nu a putut paricipa la ceremonia de la cimitir”, povestește Chowra Makaremi , antropolog, participant la evenimente.

Proteste puternice au avut loc și marți în mai multe universități din Iran.

„Studenții vor mai degrabă să moară, decât să trăiască în umilință”, au scandat protestatarii de la Universitatea Shahid Chamran din Ahvaz, sud-vestul Iranului, după cum s-a putut vedea într-un videoclip publicat online și verificat de AFP.

Tinere femei și eleve, multe cu capul gol, sunt în fruntea protestelor declanșate de moartea lui Mahsa Amini pe 16 septembrie. Această iraniană de 22 de ani a murit la trei zile după arestarea ei la Teheran de către ”poliția moralității”, pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice, care impune în special purtarea vălului pentru femei.

Reprimarea protestelor a provocat până acum moartea a cel puțin 141 de persoane, inclusiv copii, potrivit ultimului raport dezvăluit marți de Iran Human Rights (IHR), un ONG cu sediul la Oslo.

În plus, orașul Zahedan, din provincia Sistan-Baluchistan (sud-estul țării), unul dintre cele mai sărace din Iran, a fost luat cu asalt de forțele de ordine ca urmare a protestelor declanșate pe 30 septembrie în timpul demonstrațiilor împotriva violului unei alte tinere fete, abuzată de un ofițer de poliție, proteste care s-au soldat cu cel puțin 93 de morți, conform Centrului pentru Drepturile Omului din Iran.

Marți, doi membri ai Gărzilor Revoluționare, armata ideologică a Iranului, au fost împușcați și uciși de persoane neidentificate în Zahedan, potrivit agenției de presă Tasnim. Aceste decese ridică la opt numărul membrilor forțelor de securitate uciși în Sistan și Balochistan.

Familia Mahsei Amini, amenințată

Imaginile distribuite pe rețelele sociale au arătat studenți care protestează la Teheran, inclusiv la Universitatea Beheshti și la Universitatea de Tehnologie Khaje Nasir Toosi.

În imaginile publicate marți de ONG-ul Hengaw, au putut fi observate mai multe patrule de poliție pe străzile care duceau din Kurdistan la Saqqez.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, forțele de securitate au interzis părinților tinerei să organizeze vreo ceremonie de comemorare, în special la mormântul ei din Kurdistan, provincia ei natală, ajungând chiar să le amenințe fiul.

Agenția oficială de știri Irna a citat marți o presupusă declarație a familiei Mahsei Amini, potrivit căreia: „Având în vedere circumstanțele și pentru a evita orice probleme, nu va avea loc nicio ceremonie care să marcheze cea de-a 40-a zi de la moartea iubitei noastre fetițe”. O declarație făcută sub presiune, mai multor organizații neguvernamentale pentru drepturile omului.

Eleve agresate

Luni, mai multe videoclipuri publicate online arătau cum forțele de securitate agresau un grup de eleve iraniene în fața unei școli din Teheran. „Elevele de la școala Shahid Sadr din Teheran au fost atacate, percheziționate și bătute”, a informat publicația online 1500tasvir.

O studentă de 16 ani, Sana Soleimani, a fost internată în spital, potrivit acestei publicații, care enumeră încălcările drepturilor omului atribuite forțelor de securitate. „Părinții au manifestat mai târziu în fața școlii. Forțele de securitate au atacat cartierul și au tras în casele locuitorilor”, a precizat sursa citată.

Potrivit Ministerului Educației, între școlari, părinții acestora și personalul școlii a apărut o dispută după ce directorul le-a ordonat să predea telefoanele mobile pentru control. „Negăm cu vehemență moartea unui student în cadrul acestui conflict”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de agenția de presă Isna.

„Moarte dictatorului”

Luni seara, manifestanții au ieșit pe străzile din cartierul Salsabil, unde au avut loc numeroase incidente, aceștia dând foc coșurilor de gunoi, potrivit unor videoclipuri pe care AFP nu a reușit să le autentifice. „Moarte dictatorului”, „Moarte gardienilor revoluției”, au strigat femeile care au manifestat în stațiile de metrou din Teheran, potrivit videoclipurilor distribuite pe Twitter.

Tot în capitală, studenții l-au huiduit pe purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi, în timp ce acesta ținea un discurs la Universitatea Khaje Nasir, într-un videoclip postat de publicația Hammihan.

Autoritatea judiciară a numărat peste 300 de manifestanți acuzați la Teheran de la începutul protestului, în timp ce alți patru au fost acuzați de o infracțiune pasibilă de a fi pedepsită cu moartea.

Presa de stat a mai anunțat marți că alți peste 210 de protestatari au fost acuzați în Kurdistan, în Qazvin și în Isfahan de „încălcarea securității”, „propagandă” și „agresiune împotriva forțelor de ordine”. "105 persoane au fost puse sub acuzare în provincia Khuzestan, din sud-vestul Iranului, potrivit agenției Irna, care citează autoritatea judiciară locală.

 

Traducere de Petrescu Adriana după un articolele publicate de rfi.fr și France24