Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ping pong cu „bomba murdară”: Moscova și Kievul se acuză că pregătesc atacuri radioactive

ap22299447180821.jpg

SUA au catalogat acuzaţiile Rusiei că Ucraina ar fabrica bombe radioactive drept "o nouă invenţie"
Sursa imaginii: 
AP/Sputnik/Alexei Babushkin

Statele Unite avertizează din nou Rusia asupra consecinţelor lansării unui atac nuclear asupra Ucrainei. În plus, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a catalogat drept "iresponsabile" acuzaţiile Moscovei că armata ucraineană ar fabrica arme radioactive. Este vorba despre așa-numitele „bombe murdare”. În acest context, președintele rus încearcă să transmită că Rusia este pregătită pentru orice scenariu. Vladimir Putin a asistat, prin videoconferinţă, la un antrenament al forţelor de descurajare strategică, adică trupele însărcinate să răspundă la ameninţări, inclusiv de natură nucleară nuclear. La RFI, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu explică faptul că folosirea „bombelor murdare” ar aduce războiul din Ucraina într-o nouă fază extrem de periculoasă.

"Suntem preocupaţi" de riscul ca Rusia să utilizeze o armă nucleară. "Le-am comunicat clar şi direct acest lucru ruşilor, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin", a declarat Antony Blinken, la un eveniment organizat de agenţia Bloomberg.

Totodată, secretarul de Stat american a catalogat acuzaţiile Rusiei că Ucraina ar fabrica bombe radioactive drept "o nouă invenţie" ce reflectă o retorică "iresponsabilă".

Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Şoigu, a avertizat duminică, într-o conversaţie cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, că Ucraina pregăteşte un atac cu dispozitive radioactive artizanale. Moscova a atras atenţia şi Franţei şi Marii Britanii asupra riscurilor unui astfel de atac. Însă Casa Albă a respins imediat acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului, pe care le consideră "o acţiune falsă de transparenţă". Acuzaţiile Rusiei au fost respinse şi de Franţa, Marea Britanie şi NATO.

Ucraina susţine că, de fapt, Rusia pregăteşte un atac radiologic pe care îl va atribui armatei ucrainene. Totuşi, Administraţia de la Kiev a anunţat că va primi inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalaţiile nucleare ucrainene, pentru a respinge clar acuzaţiile Rusiei. Inspectoratul ucrainean de Reglementare în domeniul Nuclear a anunţat că echipele AIEA se vor deplasa la două obiective atomice, situate în Kiev şi în Zhovti Vodi (regiunea Dnipropetrovsk), acestea fiind locurile asupra cărora Moscova a emis suspiciuni.

Într-un interviu acordat RFI, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu e de părere că folosirea „bombelor murdare” ar aduce războiul din Ucraina într-o nouă fază extrem de periculoasă.

„Bomba murdară a intrat în analiză odată cu acțiunile teroriste. Bomba murdară ar face parte din arsenalul acțiunilor teroriste. Ea nu ar avea rost să fie folosită în zona de luptă. Nu ar avea rost. Atunci, ar fi probabil folosită într-o zonă publică”, explică expertul în chestiuni militare. El mai subliniază că „efectul nu ar fi doar acela de ucidere și contaminare, ci de afectare a psihologiei colective”. Ascultă:

 
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, despre bombele murdare