Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia declară statul rus ”regim terorist”

polonia_rusia_stat_terorist.jpg

Polonia declară statul rus ”regim terorist”
Polonia declară statul rus ”regim terorist”
Sursa imaginii: 
Facebook/Senatul Poloniei

Senatul Poloniei a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care a declarat Rusia ”regim terorist”. Polonia devine astfel a patra țară europeană care declară oficial Rusia stat terorist, după Lituania în luna mai, Letonia în luna august și Estonia cu două săptămâni în urma. Consecințele nu sunt greu de întrevăzut la nivel politic și poate chiar diplomatic, însă ce contează cel mai mult în acest moment este puterea exemplului, și desigur, consecințele politice și juridice ce vor urma pe viitor, după ce exemplul Statelor Baltice și Poloniei va fi urmat de celelalte state occidentale și chiar la nivel global. În orice caz, pe puterea exemplului se mizează cel mai mult la Varșovia și, desigur, la Kyiv.

Miercuri spre joi noaptea, senatul polonez a adoptat în unanimitate o rezoluție foarte așteptată în Ucraina prin care a declarat Rusia "regim terorist". Polonia este al patrulea stat în lume care adoptă un asemenea act. Statele Baltice au adoptat și ele în lunile și săptămânile precedente acte similare. Rezoluția adoptată de parlamentul estonian de exemplu a fost și ea adoptată cu o majoritate covârșitoare. 

În rezoluția Senatului polonez se spune că pe lângă distrugerile de o amploare fără precedent în ultimele opt decenii provocate Ucrainei, Rusia de astăzi ”se aseamănă cu Imperiul Otoman”, fiindcă ”răpește copii pe care mai târziu îi va transforma în ieniceri”. În rezoluție se vorbește, așadar, despre deportările a zeci de mii de civili, în special copii, spre regiunile periferice ale actualului imperiu. În textul rezoluției, regimul lui Putin este comparat cu hitlerismul și stalinismul.  

Partea și mai provocatoare a textului rezoluției declară că ”Rusia trebuie învinsă și lipsită de posibilitatea de a mai pune în pericol existența vecinilor săi”, iar unul din instrumentele ce vor trebui aplicate pentru a pedepsi Rusia va trebui să fie Curtea Internațională de Justiție și un tribunal specializat pentru crimele de război comise de Rusia. Polonia însă nu vrea să se limiteze la acest mecanism internațional care ține mai degrabă de o perspectivă medie și chiar lungă. De altfel, încă în luna ianuarie, adică până la reînceperea invaziei, Sejm-ul polonez a adoptat deja o rezoluție care condamna Rusia pentru încălcarea dreptului internațional și invita comunitatea internațională încă din ianuarie să susțină Ucraina.  

În narativul ce domină spațiul public polonez se dorește angrenarea întregii comunități europene într-un proces de blam cu efecte potențial juridice și o paletă largă de consecințe pe lângă cele vizibile ce rezultă din sancțiuni. Declararea Rusiei drept stat terorist este perceput ca un proces politic și etic ce va putea lua amploare pe măsura extinderii numărului de precedente. Cu alte cuvine, Varșovia își dorește ca în viitorul apropiat desemnarea Rusiei ca stat terorist să devină o normă globală. Evident se mizează foarte mult pe adoptarea unei rezoluții similare de către Congresul American, deoarece în cazul Statelor Unite o asemenea rezoluție va avea și efecte imediate din punct de vedere economic și social-politic în relația cu Rusia, după precedentele create de alte câteva state pe care SUA le declarat ”state sponsor al terorismului” în mod formal pe parcursul ultimelor patru decenii. 

Până în 2021, Statele Unite a declarat doar patru țări ca fiind ”state teroriste”, și anume Cuba, Iran, Coreea de Nord și Siria. În prezent, deși Volodâmâr Zelenski i-a solicitat președintelui Joe Biden în repetate rânduri declararea Rusiei drept stat terorist, Casa Albă evită să ia o asemenea decizie în mod formal.   

 
Polonia devine a patra țară europeană care declară oficial Rusia stat terorist, relatează corespondentul RFI Oktawian Mileski