
Politică
Plahotniuc, pe lista de sancțiuni a SUA: "Cineva ar trebui să explice ce implicații are pentru statul român"
plaha_3.jpg

Sorin Ioniță: Sunt lucruri pe care le știm și lucruri pe care nu le văd și nici nu mă pricep eu foarte bine la criminalitate transfrontalieră. Dar mă aștept ca autoritățile române să fie interesate de această istorie a cooperării unor politicieni români, a unor persoane publice din politică, din mass-media, din mediul de afaceri cu unul care a fost acum pus pe lista din liga mare a criminalității transfrontaliere de către americani.
După cum știți, când ai nimerit pe acea listă nu ieși ușor din atenția americanilor. El va avea probleme cu sistemul bancar, cu conturile lui. Nu va putea lucra. Probabil că s-a pregătit pentru acest moment. Nimeni nu știe unde se află. Și-a pus bani la păstrare prin tot felul de metode obscure.
Dar nici statul american nu s-a născut ieri. Vor ști să îl urmărească. Pe de altă parte, eu cred că trebuie și o discuție foarte serioasă la București și făcută ordine în casă pentru că el a avut mulți asociați și mulți oameni care l-au susținut până în pânzele albe. El a fugit din țară acum trei ani. Dar până atunci a avut susținere, a avut active, proprietăți imobiliare prin România. Nu știu ce se întâmplă.
Dar mă aștept ca cineva din partea autorităților să iasă să explice. Nu știu cine, Ministerul de justiție. Să explice ce se întâmplă într-un asemenea caz pentru că el are și cetățenie română.
Să explice ce implicații are pentru statul român, pentru noi toți, pentru sistemul de justiție, dacă se declanșează acțiuni, verificări, dacă se fac investigații, se adună date despre ce proprietăți, ce conturi are, ce tovarăși a avut în trecut, ce bani la vedere și pe sub masă a vehiculat cu Bucureștiul. Dacă se fac aceste anchete ar fi interesant să iasă cineva să ne spună.
Poate fi din sistemul de justiție sau ministrul sau poate fi președintele Iohannis. Dacă e o temă de discutat în CSAT nu am nici cea mai mică idee. Dar cred că e legitim ca noi toți să ne așteptăm să nu se aștearnă liniștea peste acest subiect.
Reporter: Chiar dacă public nu vor ieși cu declarații, cred că putem spune că a produs ceva frisoane decizia de ieri și la București.
SI: A produs. Există o istorie de 10 ani. De fapt, de 20 de ani pentru că el a venit pentru prima dată în anturajul președintelui României Ion Iliescu pe la începutul anilor 2000, când el era un interlop absolut marginal. Genul care făcea hold-up-uri cu kalașnikovul pe șosea la mașini și era implicat în trafic de femei și videochaturi.
Cam din zona asta de business a venit. Brusc a ajuns la București la Președinția României și nu știu cât timp mai târziu a ajuns un fel de reprezentant al Petrom la Chișinău înainte de privatizare, fiind companie publică 100% românească. El nu avea niciun fel background în energie sau așa ceva. Astea sunt chestii de 20 de ani în urmă.
După aia și-a făcut partid. Sau a preluat un partid, a ajuns mare politician, controversat tot timpul. La un moment dat voia să fie prim ministru, dar asta a fost prea mult chiar și pentru Republica Moldova.
A trebuit să rămână în umbră și să conducă țara din spate, din poziția de parlamentar și lider de partid. Și a condus-o câțiva ani a fost liderul de facto al Moldovei. A luat toate deciziile care contează. A golit instituțiile statului de conținut. Guvernul nu mai era condus din ministere, ci din cabinet, din sediul lui, care practic era o firmă privată. A avut tot felul de afaceri dubioase. Dar ca șef de partid a avut campanii electorale. Putem spune doar ce am văzut public. A avut parteneri în România și politici și de afaceri.
Rep: De ce acum această decizie a Statelor Unite, de ce acest moment?
SI: Probabil că este o mână de ajutor întinsă actualei guvernări, care este supusă unei presiuni politice fantastice. Bineînțeles că și economice și toate lucrurile s-au adunat în capul lor anul ăsta. Statele Unite nu s-au mișcat doar contra lui Plahotniuc, ci și contra lui Ilan Șor, un alt lider de partid cu conexiuni vizibile la Moscova și fugit din țară. El are un partid prezent în parlament și finanțează la vedere aceste demonstrații antiguvernamentale din centrul Chișinăului, care se întind de săptămâni.
Este o implicare politică directă a acestor oligarhi fugari. Iar Statele Unite s-au mișcat și au creat această listă de 19 persoane. Cele mai vizibile sunt aceștia, Plahotniuc și Ilan Șor. Și dată fiind situația, fiindcă s-a acutizat criza în estul Europei, trebuia ruptă de undeva pisica. Europenii nu prea pot. Dar iată că încearcă americanii să arunce lumină măcar în câteva afaceri politico-oligarhice, care întrețin proasta guvernare.
De fapt asta s-a întâmplat. Asta e povestea ultimilor 20 de ani. Acești oameni sunt proasta guvernare sponsorizată dinspre est și cu multe complicități prin toată regiunea, după cum am arătat.