Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dispută diplomatică: pot transforma chinezii nave civile în mașini de război?

hadja_lahbib_externe_belgia.jpg

Hadja Lahbib, ministrul de externe al Belgiei, Bruxelles, 26 iulie 2022
Sursa imaginii: 
AFP - JAMES ARTHUR GEKIERE via rfi.fr

O dispută diplomatică a izbucnit între China și Belgia, pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la implicarea Beijingului în infrastructura europeană. Potrivit unor telegrame diplomatice văzute de jurnaliștii de la Politico, un oficial chinez i-a cerut ministrei belgiene de externe Hadja Lahbib să „retragă" un interviu în care a avertizat asupra riscurilor deschiderii porturilor europene către China. Și aceasta, în plină controversă privind vinderea către chinezi a unor participații în portul german Hamburg.

Este vorba despre interviul publicat luni, 10 octombrie, de ziarul francofon L'Echo și cel de neerlandez De Tijd.

Potrivit șefei diplomației belgiene, Hadja Lahbi, criza a dezvăluit dependența europenilor.

"Amintiți-vă: eram foarte dependenți de măști, mănuși de exemplu. Fiecare criză aduce lecții", a spus ea.

Întrebată dacă belgienii ar trebui să fie mai atenți cu investițiile chineze în porturile Zeebrugge și Antwerpen, ministra a răspuns:

"Sigur. Navele civile pot fi modificate pentru a deveni potențial nave militare. Trebuie să ne gândim la asta și să fim foarte atenți".

Întrebată cum ar trebui să fie abordate investițiile companiei chineze de transport maritim Cosco, Hadjia Lahbib a spus că Belgia ar trebui să se gândească la aceasta și că „împreună cu restul UE, trebuie să ne reducem dependența strategică de China".

La câteva zile după interviu, spune Politico, un diplomat de la Ambasada Chinei în Belgia s-a întâlnit cu un oficial al ministerului belgian de externe, la cererea chinezilor.

Diplomatul a criticat afirmațiile ministrei belgiene și a subliniat că ea nu ar trebui să dea crezare „zvonurilor".

Apoi, partea chineză a cerut Belgiei să retragă interviul, lucru pe care Ministerul Afacerilor Externe de la Bruxelles a refuzat să îl facă.

 

Amenințări mai mult sau mai puțin voalate

Într-o amenințare deloc voalată, diplomatul chinez a mai subliniat că legăturile comerciale dintre porturile chinezești și cele belgiene sunt profitabile pentru Belgia. Guvernul belgian ar trebui să respecte această activitate economică dacă dorește ca aceasta să continue, a adăugat diplomatul chinez.

Telegrama diplomatică scursă către presă oferă o imagine rară a tensiunilor tot mai accentuate dintre Europa și China, care în mod normal rămân ascunse în zona bine păzită a relațiilor diplomatice, comentează publicația europeană.

Disputa diplomatică vine într-un moment sensibil, cu o neliniște crescândă în capitalele europene cu privire la investițiile Chinei în porturi și alte infrastructuri critice.

Guvernul german a ajuns recent la un acord controversat prin care firma Cosco ar urma să cumpere o participație la unul dintre terminalele portului Hamburg, un punct strategic de la gurile râului Elba.

Preocupările cresc în Occident cu privire la alianța Chinei cu Rusia văzută drept o amenințare strategică majoră pe termen lung.

 

Germania repetă greșeala?

Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz pare a fi de acord cu continuarea angajamentului cu China și va face o călătorie la Beijing săptămâna viitoare. În acest timp, alți lideri europeni cred că această abordare riscă să repete greșelile pe care le-a făcut Germania atunci când a devenit prea dependentă de resursele energetice rusești.

După cum scrie Politico, la summitul de săptămâna trecută, chiar și liderii UE care s-au ferit până acum de la a face paralele directe dintre Moscova și Beijing au susținut în continuare că UE ar trebui să își reducă dependențele actuale de China.

În marja acelei întâlniri, premierul belgian Alexander De Croo le-a spus reporterilor că țările europene au fost în trecut „puțin cam prea încântate" în ceea ce privește China.

Dar implicarea Chinei în Belgia este doar un exemplu dintre altele. După cum scrie Financial Times, chinezii dețin participații nu doar în porturile belgiene Antwerpen și Zeebrugge, dar și în porturile franceze Le Havre și Dunkerque, în Spania, Italia, Turcia și Grecia.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 28 octombrie 2022