Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eugen Tomac: Discursul antieuropean al unor politicieni din arcul guvernamental e dezgustător

Eugen Tomac PMP Romania Schengen.jpg

Eugen Tomac nu dă șanse aderării României la Schengen în 2023
Eugen Tomac nu dă șanse aderării României la Schengen în 2023
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Ilona Andrei

Toate cărțile sunt pe masă în privința aderării României la Spațiul Schengen, declară la RFI eurodeputatul PMP Eugen Tomac. El îi critică pe unii politicieni de la București, care au un discurs antieuropean, în contextul Schengen. Președintele PMP mai afirmă că ”e de nepermis că în anumite state, jocul politic intern este făcut pe teme politice majore de interes european”, aluzie la Olanda.

Eugen Tomac crede în contextul dosarului Schengen că ”la ora actuală, toate cărțile sunt pe masă, deci jocul rămâne deschis, chiar dacă nu avem încă o poziție oficială a Guvernului Olandei. Olanda este singura țară care nu și-a formulat public un punct de vedere și evident, cu toții știm că dezbaterea politică internă este astăzi destul de aprinsă la Haga în ceea ce privește acest dosar care privește politica europeană, până la urmă și vizează statutul nostru și al Bulgariei în raport cu Spațiul Schengen. Lucrurile încă nu sunt închise și n-aș putea spune atât de ferm că avem toate șansele. Olanda nu este o țară care poate fi convinsă ușor (...). E de nepermis că în anumite state, jocul politic intern este făcut pe teme politice majore de interes european”.

Eurodeputatul PMP spune cum ar trebui să gestioneze autoritățile române dosarul Schengen, în contextul reticențelor olandeze: ”Evident că este nevoie de o comunicare constantă și cel puțin acest lucru l-am înțeles de la actualul Cabinet că o face în relația cu Olanda. Și doi: să renunțe la retorica antieuropeană, pentru că este destul de dezgustător să vedem politicieni din arcul guvernamental care vorbesc în termeni extremiști despre relația noastră cu UE și asta afectează foarte mult credibilitatea noastră, pentru că suntem în acest blocaj tocmai pentru că nu am fost capabili să ne stabilim drept obiectiv și prioritate aderarea la Spațiul Schengen în ultimii 11 ani (...). Există destul de mulți parlamentari, în mod special de la PSD, care încă îmbrățișează acest discurs destul de brutal antieuropean, pe tema Schengen și nu numai. Cred că nu este cazul să cădem în această extremă, pentru că singuri am intrat în această capcană a neputinței, nefăcând nimic timp de 11 ani sau aproape nimic”.

 
Eugen Tomac, despre posibila aderare a României la Schengen