
Politică
Alegeri intermediare SUA: Se fac ”eforturi de subminare a încrederii în procesul electoral”
alegeri_sua.jpg

Deși neîntemeiate, acuzațiile de înșelăciune i-au făcut mai sceptici pe alegători încă de la alegerile prezidențiale din 2020. În prezent aproximativ 40% dintre republicani și un sfert dintre democrați sunt predispuși să califice alegerile ca fiind frauduloase, în cazul în care partidul lor nu va obține majoritatea în Congres, conform unui sondaj recent realizat de Axios-Ipsos.
O astfel de perspectivă, dublată de riscurile utilizării improprii a rețelelor sociale de către reprezentanții politici și chiar și de liderii altor țări, reprezintă o amenințare serioasă pentru democrația din Statele Unite.
„Eforturile de subminare a încrederii în procesul electoral vor fi intensificate”, avertizează Larry Norden, responsabil cu programele electorale și guvernamentale la Centrul Brennan pentru Justiție, un institut de cercetare de la Universitatea din New York.
Cultivarea îndoielii
Afirmațiile false și înșelătoare sunt din ce în ce mai dese, un exemplu în acest sens fiind identificat în statul Colorado, unde o eroare a bazei de date a fost interpretată de mai multe site-uri de activiști ca o operațiune a taberei democrate de a permite cetățenilor străini să voteze.
În Alaska și Ohio, postările de pe rețelele de socializare au indus, de asemenea, în eroare unii alegători, susținând că buletinele de vot prin corespondență nu ar fi numărate dacă nu ar fi ștampilate corespunzător.
Drept urmare, oficialii electorali din întreaga țară au creat site-uri web speciale pentru a face față valului de dezinformare.
„O parte dintre americani se îndoiesc de legitimitatea rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020, în ciuda tuturor dovezilor existente”, a declarat Jen Easterly, director al Agenției pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii (CISA), la o conferință de presă în octombrie.
Totuși, alegerile prezidențiale din 2020 sunt printre cele mai sigure alegeri din istoria Americii, consideră CISA – o afirmație coroborată de audituri și contestații legale depuse după alegeri.
Nici o dovadă
„Niciuna dintre acuzațiile de fraudă la nivel înalt nu a fost dovedită”, spune Charles Stewart, directorul laboratorului pentru alegeri la prestigiosul Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT), remarcând în același timp că „acest aspect nu înseamnă că nu a existat fraudă deloc ".
Cazuri izolate au fost într-adevăr depistate în timpul alegerilor din 2020, dar din cele 65 de milioane de buletine de vot poștale înregistrate în 2020, doar 12 condamnări pentru acte de fraudă penală au fost înregistrate, potrivit unei baze de date a „Heritage Foundation”, o organizație cu orientare politică conservatoare.
Mai multe studii desfășurate de Centrul Brennan, care analizează cazurile de fraudă dinainte de 2020, raportează că faptele reprobabile erau mai degrabă excepții.
Un studiu din 2007 al organizației a constatat că americanii au mai multe șanse să fie loviți de fulger decât să se prezinte sub o identitate falsă la secția de votare.
„Când există fraudă electorală, aceasta are loc în mare parte la scară mică, la alegerile locale când puțini oameni îi acordă atenție”, a spus Stewart.
Americanii care comit astfel de infracțiuni se confruntă cu pedepse severe, cei condamnați pentru fraudă la alegerile din 2020 fiind amendați cu mii de dolari, iar unii riscă închisoare.
Acuzațiile privind votul persoanelor decedate și videoclipurile în care se pretinde demonstrarea unui comportament fraudulos la secțiile de votare au avut impact asupra unui public larg în 2020, în ciuda existenței a numeroase măsuri de protecție pentru a preveni fraudarea buletinului de vot, atât la secția de votare, cât și prin corespondență.
Oficialii electorali verifică eligibilitatea și identitatea alegătorilor care votează de la distanță utilizând tehnici precum compararea semnăturilor, dar și implementând măsuri de securitate, cum ar fi sisteme de blocare și sigilii pentru a proteja alegătorii.
Atunci când se predau buletinele de vot, „există protocoale care să asigure controlul”, explică domnul Stewart, adăugând că ”la fiecare etapă, agenții electorali înregistrează câte buletine dețin și cine le transportă”.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24