Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri 2022: Un scrutin în umbra lui Donald Trump

elections2022advocacy.agc_.org_.png

Un scrutin în umbra lui Donald Trump
Un scrutin în umbra lui Donald Trump
Sursa imaginii: 
advocacy.agc.org

În alegerile guvernatoriale americane de la 8 noiembrie sunt în joc 36 de fotolii,  20 dintre ele ocupate de Republicani, 16 de către Democrați. 15 posturi, 10 Republicane și 5 Democrate sunt categorisite "sigure" pentru taberele respective, restul se află pe paliere diferite de incertitudine, de la "probabil" la "înclină spre" și "pe muchie de cuțit". În acest din urmă registru sondajele recente--fluctuante, evident--plasează șase state,  Kansas, Wisconsin, Michigan, Nevada, Oregon și  Arizona. Ultimul stat are post vacant, celelalte au guvernatori Democrați. Unul dintre ei,  Laura Kelly, re-candidează într-un stat, Kansas, care l-a plebiscitat în 2020 pe Donald Trump la o diferența de peste 20 de procente, și împotriva fostului Procuror General statal, unul dintre cei 17 care în decembrie 2020 au petitionat Curtea Supremă pentru anularea rezultatelor prezidențialelor. Înaintea ultimei  săptămâni de campanie balanța înclină către Republicani.  În câteva state considerate până recent "sigur Democrate", New York, Minnesota și Noul Mexic, candidații  Republicani recuperează distanța, apropiindu-se periculos de marja de eroare.

Corespondentul RFI în SUA despre trei curse guvernatoriale emblematice pentru miza și semnificația scrutinului de la 8 noiembrie:

În sanctuarul trumpismului dezlănțuit, Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, ocupă un loc central.

Lipsit de carisma patronului său politic, dar mai organizat și disciplinat, DeSantis este un maestru al demonizării și dezbinării, al boxului cu umbre liberale mișcătoare: noua tehnologie, agenții fiscului, Soros, Administrația Biden, media corporatiste (evident cu excepția celor de dreapta), imigrația ilegală, doctorul Fauci, tăietorii de fonduri polițienești, Disney, China, ideologia "woke" a genului, teoria critică a rasei.

Din 2019, când și-a început primul mandat, DeSantis a transformat panopticul de obsesii neo-conservatoare în program de acțiune,  cenzurând cadre didactice, trecând la index cărți și manuale școlare, pedepsind subalterni dezobedienti, chiar legiferând orwellian întru cosmetizarea trecutului american. O lege în vigoare interzice predarea în școli de lecții care ar putea "afecta psihologic" elevi care se întâmplă să fie de aceeași rasă, origine națională sau gen cu autorii faptelor în cauza.

Subiectul a figurat, la 20 octombrie, pe agenda singurei dezbateri între De Santis și rivalul său Democrat, deputatul federal, fostul guvernator, procuror-general și senator statal Charlie Crist.

"Statutele floridiene cer predarea întregii istorii americane, inclusiv sclavia, segregarea rasială și drepturile civile. Ceea ce însă nu-i bine este să culpabilizezi pre-adolescenți pe baza culorii pielii, să deformezi istoria susținând că Războiul de Independență a fost luptat în apărarea sclaviei. Avem o constituție fantastică,  pe principii care au fost un motor al progresului. Sunt mândru de istoria noastră și nu vreau să-i învăț pe copii să-și urască țara, să se urască unii pe alții."   

 puncta Ron DeSantis,  cotat favorit la 8 noiembrie.

O altă confruntare emblematică se desfășoară în statul Michigan, unde actuala guvernatoare, Democrata Gretchen Whitmer--țintă predilectă a fanaticilor cultului Trump--e în dispută strânsă cu Tudor Dixon, novice într-ale politicii, care s-a ilustrat ca funcționară în topitoria tatălui ei și actriță cu apariții în serialul Internet cu vampiri Tranziții și în pelicula de groază  "Buddy BeBop Contra Morților Vii."

"Iată de ce nu putem avea încredere în ce spune oponența mea pe tema drepturilor reproductive: crede că  o fată de 14 ani violată de unchiul ei n-are drept la avort, n-are drept să aleagă. Mai mult, susține că-i  "terapeutic" pentru o femeie violată să ducă sarcina la termen",

a reamintit Gretchen Whitmer, singurul obstacol în calea reactivării unei legi din 1931 care consideră avortul delict penal, fără excepții pentru viol sau incest.

În Michigan e  în joc dreptul la avort, în Florida cel la expresie liberă. Duelul din Arizona poate elimina dreptul la alegeri în care majoritatea decide. Katie Hobbs, șefa a Administrației statale în 2020, când a stat în calea tentativei trumpiene de a deturna rezultatul scrutinului prezidențial, candidează împotriva unei  imitatoare a lui Trump, Kari Lake,  convertită la  politică anul trecut după 22 de ani ca prezentatoare la televiziunea KSAZ din Phoenix.

"Mass-media ascund adevărul: suntem nu a simplă campanie ci o mișcare de oameni gata să-și salveze țară și statul. În prima zi, prima oră a mandatului voi proclama starea de invazie pentru a relua controlul operațional al graniței sudice, pe care Joe Biden l-a cedat cartelurilor mexicane. Ne-am săturat de Biden cel bombănitor.  Încercă să distrugă această țară, și nu-l vom lăsa să ducă Arizona de râpă.   Trebuie să ne apărăm copiii de cei ce vor să le otrăvească mințile. Când devin guvernatoare, dacă trebuie s-o legiferez o voi face. Nu  vom îngădui ca fiii noștri să plece la școală  băieți și să  revină crezând că-s fete.  Centrul de Control al  Bolilor Infecțioase plănuiește să facă obligatorie scandaloasa vaccinare anti-Covid.  N-o vom permite în Arizona. Copiii noștri nu-s cobai.  "

Peste 8 zile Kari Lake, peste doi ani Donald Trump.

"Ideologiile militante, intolerante, milițiile, alienarea, nemulțumirile și fantasmagoriile bizare, dezinformarea, toate persistă,  veșnic la pândă.  Legile-s doar vorbe pe hârtie fără servitori publici devotați domniei legii.  Caracterul contează, adevărul contează. Dacă nu ne re-afirmăm loialitatea față de aceste principii, marele experiment american nu va supraviețui",

avertiza deputatul Republican de Illinois care părăsește politica obosit de lupta cu morile de vânt, Adam Kinzinger.