Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu merge într-o vizită de lucru la București

maia_ro.jpg

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, într-o vizită de lucru la București
Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua, marți, 1 noiembrie, o vizită de lucru la București. Șefa statului va participa la Conferința Internațională ”Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată de Parlamentul României. 

În aceeași zi, președinta Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale cu Președintele României, Klaus Iohannis, și cu Prim-ministrul Nicolae Ciucă.

De asemenea, șefa statului se va întâlni cu membrii Clubului Oamenilor de Afaceri din Basarabia.  

Vizita Maiei Sandu la București vine pe fondul unei grave crize energetice din R.Moldova, cauzată de războiul din Ucraina. România este colacul de salvare pentru R.Moldova în acest an, dar și pentru mulți ani înainte, susțin autoritățile de la Chișinău.

La sfârșitul lunii iulie, Maia Sandu a efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia lui Klaus Iohannis. Vizita a oferit prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 - 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. În cadrul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul ferm al României pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie. 

De asemenea, cei doi șefi de stat au discutat evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.