Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bătălia pentru Herson, o miză politică uriașă pentru Moscova (analiză France24)

donetsk_herson.jpg

Captură de ecran dintr-un material video distribuit de autoritățile pro-ruse din așa numita Republică Populară Donetsk în care apar civili evacuați din Herson care se pregătesc pentru traversarea râului Nipru
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Trupele ucrainene continuă să avanseze spre Herson, un oraș strategic din sudul țării, controlat de opt luni de forțele de la Moscova. La rândul lor, autoritățile pro-ruse din Herson au efectuat evacuări masive de civili și și-au consolidate pozițiile. France 24 analizează miza unei bătălii care nu va întârzia și care se anunță foarte dură.

Rușii se pregătesc să ducă „cea mai intensă dintre bătălii”, avertizează ucrainenii. După o avansare rapidă în regiunea Harkov în septembrie, forțele de la Kiev se îndreaptă acum încet spre orașul Herson, pentru a-l scoate de sub controlul Rusiei.

Orașul, care avea 280.000 de locuitori înainte de război, este singura capitală regională cucerită de ruși de la începutul războiului din 24 februarie 2022. În spatele acestei bătălii se află controlul regiunii Herson, bastion strategic pentru Rusia, regiune traversată de axa principală către peninsula Crimeea. Un simbol care a devenit și mai important important după ce Putin a decretat anexarea acestei regiuni, la 30 septembrie, de către Rusia.

Înaintare dificilă

Forțele ucrainene urmăresc să încercuiască orașul, situat pe malul de vest al râului Nipru, întinzând astfel o capcană forțelor ruse. Ei vizează infrastructura care ar putea fi utilă rușilor, cum ar fi Podul Antonovsky, acum inutilizabil. Dar contraofensiva s-a dovedit mai dificilă decât în ​​nord-est.

„Este sezonul ploios și este foarte dificilă utilizarea mijloacelor de transport cu roți”, spunea miercurea trecută ministrul apărării ucrainean, la o conferință de presă. Oleksii Reznikov a mai susținut că rușii au folosit numeroasele canale de irigații din această regiune agricolă ca tranșee pentru a frâna înaintarea ucraineană.

"Abordarea ucraineană constă în degradarea logisticii rusești înainte de lansarea unor ofensive majore. Această strategie are ca scop izolarea forțelor adverse, dar și conservarea propriilor resurse și forță de muncă", spune Sim Tack, specialist în strategie militară pentru compania americană de consultanță în securitate Force Analysis. "Nu se știe când trupele ucrainene vor ajunge în orașul Herson. Cert este că rușii se pregătesc intens pentru acest moment".

Un nou Mariupol?

În ultimele zile, autoritățile pro-ruse care controlează orașul au întreprins o evacuare masivă a civililor. Peste 70.000 de oameni au părăsit metropola în decursul unei săptămâni, a declarat joia trecută șeful autorităților locale, Vladimir Saldo. În timp ce Rusia pretinde că vrea să protejeze cetățenii, Kiev acuză Moscova că a organizat o „deportare în masă” către Rusia.

"Rușii au încercat să semene panică pentru a-i filma pe civilii înspăimântați care fug. Filmează în așa fel încât să facă Ucraina să pară adevăratul agresor", denunță jurnalistul ucrainean Tetyana Ogarkova, de la Crisis Media Center din Kiev.

„Pe partea ucraineană, armata face tot posibilul pentru a-i forța pe ruși să se retragă fără luptă. Pentru că scopul este să cruțe viețile ucrainenilor și să recupereze un oraș în care să se poată întoarce. Trebuie să evite cu orice preț un scenariu similar celui de la Mariupol”.

Rezistența rusă

La Herson, autoritățile ruse par hotărâte să reziste forțelor ucrainene. Recent, guvernul instalat de Moscova în regiune a anunțat crearea unei miliții locale, explicând că toți bărbații care au rămas în oraș s-ar putea alătura acesteia. "În Herson, situația este clară. Rușii își adună forțele", a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici într-un videoclip.

Pe lângă civili, au fugit și membri ai administrației regionale susținute de Rusia, a declarat viceguvernatorul din Herson, Kirill Stremousov, afirmând în același timp că armata rusă nu va pleca.

„Trupele ruse nu sunt izolate în oraș și încă dețin un arsenal defensiv considerabil”, spune Sim Tack.

"Cu toate acestea, capacitatea lor de aprovizionare și de consolidare a pozițiilor la nord de râu sunt limitate. În acest context, nu pot efectua contraatacuri eficiente, iar situația poate evolua doar în dezavantajul lor".

Înfrângere inevitabilă

Tetyana Ogarkova consideră, de asemenea, că înfrângerea Rusiei la Herson este inevitabilă. „Din punct de vedere militar, forțele ruse nu sunt în stare să reziste. Dar bătălia de la Herson este o miză politică uriașă pentru Moscova. Pierderea orașului ar reprezenta un cost mult prea mare pentru Vladimir Putin, deoarece ar putea amenința stabilitatea regimului său."

Pe 30 septembrie, odată cu anexarea oficială a celor patru regiuni ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, Vladimir Putin a avertizat că Rusia își va folosi toată „puterea” și toate „mijloacele” pentru a le apăra.

De câteva zile, stăpânul Kremlinului îi acuză pe ucraineni că au pregătit o „bombă murdară”, formată din explozibili obișnuiți amestecați cu materiale radioactive. O acuzație respinsă de Kiev și susținătorii săi, care se tem că acest lucru va servi drept pretext Moscovei pentru escaladarea conflictului.

"Putin a spus că regiunile anexate sunt acum rusești. Ce se întâmplă odată ce ucrainenii preiau unul dintre aceste teritorii?" se întreabă Gauthier Rybinski, jurnalist internațional la France 24. Momentan, Putin nu s-a mai folosit de acest argument, dar trebuie ținut minte, pentru că este foarte posibil ca el însuși să folosească această celebră bombă murdară, de care îi acuză pe ucraineni”.

 

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24